Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

MRSA-bacterie nu ook in Twents ziekenhuis

Twee chirurgische verpleegafdelingen van het Medisch Spectrum Twente in Enschede nemen geen patiënten meer op vanwege de vaststelling van de MRSA-bacterie. Alle noodzakelijke maatregelen zijn inmiddels getroffen om te voorkomen dat de resistente bacterie zich verder verspreidt, laat het ziekenhuis weten. De hygiënevoorschriften zijn aangescherpt, conform het MRSA-protocol van het ziekenhuis, meldt persbureau Novum. Vorige week werd de resistente bacterie ook al ontdekt bij een patiënt van het St. Jans Gasthuis in Weert. Daarop kondigde het ziekenhuis een opnamestop af voor de intensive care. De MRSA-bacterie komt in Nederland weinig voor. De bacterie kan zich volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) goed ontwikkelen op plaatsen waar veel antibiotica worden gebruikt, zoals in ziekenhuizen en verpleeghuizen. Voor gezonde mensen vormt de MRSA-bacterie geen bedreiging, maar bij verzwakte patiënten kan hij leiden tot de dood. De bacterie is lastig te bestrijden omdat hij resistent is tegen de meeste antibiotica. (NRC)