Mogelijk verlies van bijna 2 miljard voor Gasunie door nieuwe regels

Gasunie heeft over de eerste helft van 2011 een verlies van 548 miljoen euro geboekt als gevolg van een afwaardering bij het transportnet.

Dat maakte de staatsdeelneming vanavond bekend. In totaal waardeerde Gasunie 900 miljoen euro af op netbeheerder Gas Transport Services (GTS), naar aanleiding van de nieuwe beperkingen die kartelwaakhond NMa stelt aan de tarieven die de dochteronderneming in rekening mag brengen.

Het gevolg is dat GTS lagere tarieven in rekening moeten brengen, waardoor de inkomsten dalen. Volgens de NMa moeten de tarieven zelfs met terugwerkende kracht worden verlaagd. Dit kan leiden tot een miljardenstrop voor de Gasunie van een kleine 2 miljard euro.

De Gasunie spreekt van de grootste tegenslag sinds de oprichting van het bedrijf. De omzet van het aardgasbedrijf steeg van 780 miljoen naar 847 miljoen in de eerste helft van 2010. Het bedrijfsresultaat, voor rente, belasting, afschrijvingen en amortisatie (EBITDA) steeg van 535 miljoen naar 603 miljoen euro. Tegenover het verlies over de eerste zes maanden van dit jaar stond vorig jaar een nettowinst van 274 miljoen euro, meldt persbureau Novum.

    • Hans Klis