Masteigenaar vreest brand

Twee weken na brand in twee zendmasten is de korte golf-ontvangst van radiozenders nog niet hersteld. Oorzaak is onenigheid over wat er moet gebeuren om herhaling van brand te voorkomen.

De aanhoudend slechte FM-ontvangst van de publieke radiozenders komt slechts gedeeltelijk door de dubbele brand in de zendmasten van Lopik en Smilde twee weken geleden. Medeoorzaak is een conflict over brandveiligheid tussen NOVEC, eigenaar van de zenders, en Broadcast Partners, die het uitzenden van de publieke omroep verzorgt.

De brand in de toren van Hoogersmilde (Smilde) deed de zendmast instorten. Maar de brand in de toren van IJsselstein (Lopik), die op dezelfde dag plaatsvond, zorgde niet voor blijvende schade. Na de brand heeft NOVEC het vermogen van die mast én die van Wieringermeer (waar geen brand was) toch flink teruggeschroefd. Volgens NOVEC is dit een maatregel om nieuwe brand te voorkomen. De zendmasten mogen pas weer op volle kracht werken als de gebruikers aan nieuwe eisen voldoen.

Robert-Jan van der Hoeven, directeur van Broadcast Partners: „NOVEC stelde veiligheidseisen die dusdanig ver van de realiteit lagen dat ze niet het overwegen waard waren. Veiligheid is belangrijk, maar de wereld moet wel doordraaien. Vrijdag kwamen ze met een eis waaraan we wel kunnen voldoen: op de apparatuur stickers plakken die verkleuren als het te warm wordt, en daarop een camera gericht. Ik blijf vinden dat de verantwoordelijkheid voor de brandveiligheid ligt bij de eigenaar, maar in het belang van de klanten willen we daar wel aan voldoen.”

Een woordvoerder van NOVEC: „Te streng of niet, daarover kun je altijd wel twisten. Maar we willen koste wat kost voorkomen dat er met de torens gebeurt wat er in Smilde is gebeurd.”

Om uitzending van Radio 1 veilig te stellen, zendt de nieuwszender tijdelijk uit op de AM-frequentie van Radio 5 (AM 747). Radio 5 is daardoor tijdelijk niet te beluisteren via AM. NOVEC heeft een noodzender gebouwd in Assen. Ook zorgen lokale zendmasten voor ondersteuning. De publieke omroep wil niet wachten tot de ruzie is opgelost en is bezig met de huur van een mast in Orford Ness aan de Engelse oostkust, die tot voor kort BBC World Service uitzond en zich in de Koude Oorlog richtte op het Oostblok.

In westelijk Friesland en het oosten van Groningen en Drenthe blijft de ontvangst beperkt. Ook het zuiden van Brabant, Utrecht en Noord-Holland hebben problemen. Wie in het overlapgebied van twee masten rijdt, ervaart storing omdat ze niet synchroon uitzenden. Het kan klinken alsof de omroeper in een echoput zit of stottert. Volgens de publieke omroep verschilt het effect van radio tot radio; hoe goedkoper de radio, des te ernstiger de storing. Wie radio luistert via de kabel of via internet, heeft geen problemen.