Maffia verstoken van Gucci in de cel

De Ucciardone-gevangenis, in een oud fort in de haven van Palermo, staat bekend als Grand Hotel Ucciardone. Menig Cosa Nostra-lid zit er vast – zonder veel te kort te komen. Maffiabaas Don Masino Buscetta (1928-2000) liet zijn dochter naar verluidt in de gevangeniskapel trouwen, waarbij hij zijn mooiste zijden pak kon dragen. En Michele Catalano, momenteel gedetineerd, zou zijn verjaardag hebben gevierd met champagne en kreeft.

Maar de nieuwe (vrouwelijke) gevangenisdirecteur, Rita Barbera, wil korte metten maken met het extravagante leven van de maffiatop. Sinds vorige week is het dragen van dure merkkleding – iets waarmee de maffiosi zich van behoeftiger gevangenen onderscheiden – verboden, schrijft de Italiaanse krant La Stampa. Op de zwarte lijst staan onder meer Prada, Gucci, Valentino, Versace, Vuitton, Armani, Adidas en Nike.

Barbera zegt dat het afgelopen moet zijn met de het imago van de Ucciardone als plaats waar „godfathers zijden pakken dragen”. Ze wil de „ongelijkheid” tussen gevangenen aanpakken.

De maatregel van Barbera wordt strikt gehandhaafd, schrijft La Stampa. Ook handdoeken met dure merken mogen de gevangenis niet in. Bij familieleden van de Cosa Nostra-kopstukken, die maandelijks maximaal 20 kilo kleding mogen afleveren, leidt het nieuwe regime tot ongeloof en verontwaardiging. Eén reactie: „Waarom moet mijn echtgenoot zo worden vernederd en waarom moet ik nu al zijn kleren op de markt gaan kopen?”