Kortkolom buitenland

Negen doden op rivier in Moskou

Moskou. Bij een bootongeluk op de Moskva-rivier in de Russische hoofdstad Moskou zijn gisteren zeker negen mensen omgekomen. Het is het tweede dodelijke ongeval op Russische waterwegen in korte tijd. Drie weken geleden zonk op de Wolga een cruiseschip, daarbij kwamen 122 mensen om. Dat ongeval werd geweten aan de slechte staat van het schip. Bij het ongeval gisteren, rond een uur ’s nachts, botste een passagiersbootje op een voor anker liggende rivierschuit. Volgens overlevende passagiers werd op de boot een verjaardagsfeest gevierd. Volgens de Russische autoriteiten waren er te veel mensen aan boord. De eigenaar van de boot is al drie keer beboet voor het overtreden van navigatieregels. (Reuters)

Protest economisch beleid Netanyahu

Jeruzalem. In Israël leidde onenigheid over economische hervormingen dit weekeinde tot grootschalige demonstraties en het vertrek van een topambtenaar van het ministerie van Financiën. Tienduizenden Israëliërs protesteerden op zaterdag in verschillende steden tegen de stijgende kosten van levensonderhoud. Netanyahu – wiens populariteit tanende is – zei gisteren dat het van belang is geen „overhaaste, onverantwoordelijke en populistische” maatregelen te nemen. Hij ziet het als zijn taak om een schuldencrisis zoals „in sommige Europese landen” te voorkomen. De Israëlische economie staat er met een jaarlijkse groei van 5 procent en een werkloosheid van 5,7 procent relatief goed voor. (Reuters)

Noord-Korea wil overleg kernwapens

Seoul. Noord-Korea wil zo snel mogelijk de nucleaire ontwapeningsonderhandelingen met Zuid-Korea en vier andere landen hervatten. Dat zei een vertegenwoordiger van het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag. Het land wil een eerder gesloten overeenkomst uitvoeren waarbij het hulp krijgt in ruil voor nucleaire ontwapening. Wi Sung-lac, de hoofdonderhandelaar voor Zuid-Korea, zei in een reactie vandaag dat „concrete daden” van Noord-Korea aan zulke gesprekken vooraf moeten gaan. De onderhandelingen, waaraan behalve de twee Korea’s ook Amerika, China, Rusland en Japan deelnemen, liggen sinds 2009 stil. (AP)

Twee Palestijnen gedood bij Ramallah

Ramallah. Israëlische militairen hebben vandaag op de bezette Westelijke Jordaanoever twee Palestijnen doodgeschoten bij wat een Israëlische legerwoordvoerder een „routineoperatie om Palestijnse verdachten te arresteren” noemde. Volgens Israël brak onrust uit tijdens de operatie in het vluchtelingenkamp Qalandiya bij Ramallah. Volgens getuigen openden de militairen het vuur toen de mannen met stenen begonnen te gooien. (AFP, AP, Reuters)

Wit-Rusland: verbod op protesten zonder geluid

Minsk. De Wit-Russische regering gaat een wet invoeren om de stille protesten in het land te verbieden. Al weken komen vrijwel dagelijks op verschillende plekken in het land Wit-Russen bijeen om op bijzondere manieren te protesteren tegen het regime van President Aleksandr Loekasjenko, bijvoorbeeld door te applaudisseren of door om acht uur ’s avonds massaal de mobiele telefoon over te laten gaan. Officiële demonstraties zijn niet toegestaan zonder toestemming van de autoriteiten. Onder de nieuwe wet moeten mensen eveneens toestemming vragen voor bijeenkomsten in het openbaar die „op voorhand zijn georganiseerd en waarbij op een specifiek tijdstip iets of niets gedaan wordt om een politieke mening te ventileren”. (AFP)