Kortkolom binnenland

MRSA-bacterie in Enschede: opnamestop

Enschede. Twee chirurgische verpleegafdelingen van het Medisch Spectrum Twente in Enschede nemen geen patiënten op na de vaststelling van de MRSA-bacterie. Alle noodzakelijke maatregelen zijn inmiddels getroffen om te voorkomen dat de resistente bacterie zich verder verspreidt, laat het ziekenhuis weten. De hygiënevoorschriften zijn aangescherpt. Vorige week werd de resistente bacterie ook al ontdekt bij een patiënt van het St. Jans Gasthuis in Weert. Daarop kondigde het ziekenhuis een opnamestop af voor de intensive care. De MRSA-bacterie komt in Nederland weinig voor. De bacterie kan zich volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) goed ontwikkelen op plaatsen waar veel antibiotica worden gebruikt. De MRSA-bacterie kan gevaarlijk zijn voor verzwakte mensen en is lastig te bestrijden omdat hij resistent is tegen de meeste antibiotica. (Novum)

Woningen beschadigd door explosies

Emmen/Enschede. In een woning in Emmen heeft gistermiddag een explosie plaatsgevonden. Hierbij werd een deel van het dak van het pand weggeblazen. Tien woningen zijn ontruimd. Twee mannen zijn gearresteerd, meldde de politie. Zij raakten gewond. Waarschijnlijk waren de twee mannen, van wie een de bewoner van de bovenwoning is, bezig met het maken van explosieven. Bij een explosie in Enschede zijn vanochtend de ramen uit een woning geblazen. Ook de ramen van een naastgelegen woning raakten beschadigd, meldde de politie. De persoon in de woning bleef ongedeerd. (Novum)

65 arrestaties bij Zomercarnaval R’dam

Rotterdam. De Rotterdamse politie heeft zaterdag 65 arrestaties verricht tijdens het Zomercarnaval. Rond middernacht werden vijftien mensen opgepakt na een vechtpartij op het Stadhuisplein, in het centrum van de stad. Negentien bezoekers werden aangehouden wegens verboden wapenbezit. Volgens de organisatie kwamen dit jaar 750.000 bezoekers af op de straatparade, zo’n 50.000 minder dan vorig jaar. In de nacht van zaterdag op zondag overleed een vrouw nadat ze op de Coolsingel met haar scooter tegen een laadklep van een stilstaande vrachtwagen was aangereden. (NRC)