Kort nieuws Cultuur

Museumstukken aan Egypte teruggegeven

Caïro. Negentien kunstvoorwerpen uit het graf van Toetanchamon gaan volgende week dinsdag terug naar Egypte, na meer dan vijftig jaar tentoongesteld te zijn geweest in The Metropolitan Museum of Art in New York. Onder de kunstvoorwerpen is een miniatuur bronzen hond en een armband in de vorm van een sfinx. De teruggave is in overeenstemming met vorig jaar gemaakte afspraken tussen het museum en de Egyptische Hoge Raad voor Oudheden. Toen de overeenkomst tot stand kwam, was egyptoloog Zahi Hawass secretaris-generaal van de Raad. Hij werd deze maand ontslagen na toenemende kritiek op zijn vermeende banden met de verdreven president Hosni Mubarak. Toen Toetanchamons graf in 1922 werd ontdekt, was het gebruikelijk dat archeologen de vondsten deels meenamen of aan musea schonken. De objecten zullen te zien zijn in het volgend jaar te openen Groot Egyptisch Museum, dat wordt gebouwd bij de piramides van Gizeh. (AP)

Schrijver Eliseo Alberto (59) overleden

Mexico-Stad. De Cubaanse schrijver Eliseo Alberto is zondag overleden in een ziekenhuis in Mexico. Hij stierf na een niertransplantatie. Zijn bekendste werk is Caracol Beach. Voor zijn schrijverscarrière was Alberto journalist in Cuba. In 1990 ging hij in ballingschap in Mexico, in 2000 werd hij Mexicaans staatsburger. Naar eigen zeggen verkennen zijn boeken thema’s als berouw, vergiffenis en straf. (Novum)

Smurfenfilm opvallend succesvol in de VS

Los Angeles. De film The Smurfs is opmerkelijk succesvol in de Amerikaanse bioscopen: de film bracht in het openingsweekeinde 25 miljoen euro op – veel meer dan verwacht. In Nederland is de film vanaf donderdag te zien. (Reuters/AP)