Kamer wil snel opheldering van minister over garantie aan ECB

Een ontstemde Tweede Kamer wil snel meer duidelijkheid over de garantie van 35 miljard euro aan de Europese Centrale Bank (ECB) die deel uitmaakt van het steunpakket aan Griekenland. De Kamer wil volgende week in een openbare bijeenkomst van topambtenaren tekst en uitleg, waarna later deze maand overleg volgt met minister De Jager (Financiën, CDA).

Vorige week meldde deze krant dat bovenop het steunpakket van 109 miljard euro aan Griekenland de eurolanden ook akkoord zijn gegaan met een garantiestelling van waarschijnlijk 35 miljard aan de ECB. Die garantie is nodig op het moment dat de Europese bank na een bankroet van Griekenland geen obligaties van dat land als onderpand kan accepteren. De Jager had die garantie niet expliciet aan de Kamer gemeld.

„Geklungel van de bovenste orde”, zei Arie Slob van de ChristenUnie vanochtend. Bij het overleg zal de minister volgens hem niet aanwezig zijn. „Als de minister het niet kan uitleggen, moeten zijn ambtenaren het maar doen.”

De Kamer is al langer ontevreden over de manier waarop het kabinet informatie geeft. Eerder moest De Jager een berekening van premier Rutte corrigeren, nadat hij voor de totale steun aan Griekenland, inclusief steun van de banken, op 109 miljard euro was uitgekomen. Het bleek echter 50 miljard meer te zijn. De steun aan Griekenland ligt politiek erg gevoelig omdat het kabinet voor een meerderheid afhankelijk is van oppositiepartijen PvdA, D66 en GroenLinks. Gedoogpartner PVV is tegen steun aan de Grieken.

Gisteravond zette De Jager in een brief uiteen – gevolgd door een vertrouwelijke brief vanochtend – waarom de garantie aan de ECB niet uitvoerig aan de Kamer is gemeld. De Jager noemt daarvoor onder meer „mogelijke reacties op de financiële markten”. GroenLinks en SP willen De Jager deze week al naar de Kamer roepen, maar vanochtend leek daarvoor geen meerderheid te zijn.