Israël levert van genocide verdachte Bosnische Serviër uit

Cvetkovic was vanmiddag aanwezig in het Hof van Jeruzalem om de uitspraak aan te horen. Foto Reuters / Ammar Awad

Een Israëlische rechtbank heeft vanmiddag besloten dat Israël de Bosnische Serviër Aleksander Cvetkovic moet uitleveren aan Bosnië. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het bloedbad in Srebrenica in 1995.

Cvetkovic verkreeg in 2006 het Israëlische staatsburgerschap toen hij met zijn Joodse vrouw naar Israël emigreerde. Het Hof van Jeruzalem oordeelde vanmiddag dat hij in Bosnië kan worden aangeklaagd voor de rechtbank voor oorlogsmisdaden in Sarajevo.

Cvetkovic heeft dertig dagen te tijd om bij het Israëlische Hooggerechtshof tegen het besluit in beroep te gaan. Zijn advocaat zegt tegen persbureau Reuters dat het nog onduidelijk is of het zin heeft om in beroep te gaan. Hij wordt vastgehouden tot het moment van zijn uitlevering.

De 42-jarige Bosnische Serviër werd in januari in Israël gearresteerd nadat Israël een verzoek om uitlevering had gekregen van de Bosnische autoriteiten. Volgens dat uitleveringsverzoek maakte Cvetkovic deel uit van een groep van acht mannen die in 1995 ongeveer duizend Bosnische moslims doodden op de boerderij Braniewo in Srebrenica.

    • Pim van den Dool