Huizenverkoop toegenomen door verlaging overdrachtsbelasting

Vorige maand zijn er vijftien procent meer huizen verkocht dan in juli vorig jaar.

Dat heeft de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM) vandaag bekendgemaakt, meldt de NOS. De vereniging verwacht dat over dit kwartaal de huizenverkoop gemiddeld met zo’n tien procent zal stijgen.

Volgens de NVM is hiermee de negatieve trend op de woningmarkt voorbij. De vereniging schrijft de stijging toe aan de verlaging van de overdrachtsbelasting door het kabinet eind juni.

Het kabinet besloot de overdrachtsbelasting voor de periode van één jaar te verlagen van 6 naar 2 procent. De maatregel was bedoeld om de huizenmarkt weer uit het slop te trekken. Veel potentiële huizenkopers zagen de zogenoemde ‘verhuisbelasting’ als een drempel. De verlaging van de overdrachtsbelasting ging met terugwerkende kracht in per 15 juni en geldt alleen voor particuliere woningen.

Begin vorige maand bleek al uit een enquête van VBO Makelaar dat de verlaging van de overdrachtsbelasting effect had. Volgens de organisatie steeg de week na de verlaging het aantal bezichtigingen bij de meeste makelaars met 10 tot 25 procent.

    • Hans Klis