Huis van Afgevaardigden stemt in met verhoging Amerikaans schuldenplafond

Caption: The U.S. flag flutters in the breeze at Capitol Hill in Washington August 1, 2011. Congressional leaders scrambled to line up Republican and Democratic votes for a White House House-backed deal to raise the borrowing limit and avert an unprecedented debt default. REUTERS/Joshua Roberts (UNITED STATES - Tags: POLITICS BUSINESS)
Caption: The U.S. flag flutters in the breeze at Capitol Hill in Washington August 1, 2011. Congressional leaders scrambled to line up Republican and Democratic votes for a White House House-backed deal to raise the borrowing limit and avert an unprecedented debt default. REUTERS/Joshua Roberts (UNITED STATES - Tags: POLITICS BUSINESS) Een Amerikaanse vlag op Capitol Hill wappert in de wind terwijl het Huis van Afgevaardigden stemt over het aannemen van een wetsvoorstel om het Amerikaanse schuldenplafond te verhogen. Foto Reuters / Joshua Roberts

Het Huis van Afgevaardigden heeft het wetsvoorstel om het Amerikaanse schuldenplafond te verhogen aangenomen.

Met een ruime meerderheid van 269 stemmen voor en 161 stemmen tegen werd het akkoord dat president Barack Obama gisternacht bereikte met de Republikeinen aangenomen, meldt persbureau Reuters. Later vandaag zal ook de Senaat het wetsvoorstel in stemming brengen. Naar verwachting wordt het daar ook aangenomen, aangezien de Democraten daar een meerderheid genieten.

Het wetsvoorstel voorziet in twee fases zowel in een verhoging van het schuldenplafond als gefaseerde bezuinigingen om de overheidsuitgaven te verlagen. In de eerste fase van het plan wordt 917 miljard dollar bezuinigd en wordt het schuldenplafond verhoogd met 900 miljard dollar. Aangezien vandaag de deadline voor het schuldenlimiet wordt bereikt, krijgt Obama de onmiddellijke bevoegdheid om het maximumbedrag van 14,3 biljoen dollar (10.000 miljard euro) te verhogen met 400 miljard dollar. Daardoor kan de staatskas het uitzingen tot en met september. Over de overige 500 miljard dollar uitbreiding van het schuldenplafond stemt het Congres later.

In de tweede fase zal een partijoverschrijdend comité van het Congres zich op een langetermijnoplossing beraden. Het is de bedoeling dat het comité gaat zoeken naar 1,5 biljoen dollar aan bezuinigingen. Het Congres is verplicht om voor het einde van het jaar te stemmen over de voorstellen waar het comité mee komt. Daarnaast is er een provisie in het voorstel opgenomen dat de leenlimiet ook wordt verhoogd als het comité geen akkoord bereikt, of als er minder wordt bezuinigd dan vereist. In dat geval treden automatische bezuinigingen in werking.

Gabrielle Giffords voor de eerste keer sinds schietpartij in Huis van Afgevaardigden

Het Amerikaanse Congreslid Gabrielle Giffords, die in januari in haar hoofd werd geschoten tijdens een bijeenkomst in Tucson in Arizona, verscheen vannacht voor het eerst weer in het Huis van Afgevaardigden. Zij nam deel aan de stemming en stemde voor het wetsvoorstel. Zij werd door beide partijen ontvangen met een staande ovatie.