Hans Klok vliegt de lucht in in betoverende illusieshow

Circus Hurricane: High!, met Hans Klok. Gezien: 31/7 in Koninklijk Theater Carré, Amsterdam. Aldaar nog t/m 28/8; tournee t/m 9/10. Inl: www.stardustcircus.com ****

Illusionist Hans Klok kan vliegen. Hoe hij het doet – geen flauw idee. Maar hij kan het, zonder zichtbare koorden of kabels, metershoog boven de theatervloer, liggend, achteroverhellend, in Superman-houding en zelfs door een hoepel heen. En hij kan nog veel meer. Voortdurend laat hij in hoog tempo assistentes en zichzelf verdwijnen en weer tevoorschijn komen.

Ook kan Klok een brandende gloeilamp over de eerste rijen in de zaal laten zweven. En een kaarttruc is bij hem niet zomaar een alledaagse kaarttruc, want terwijl hij een spervuur aan speelkaarten afwerpt, verwisselt hij en passant ook de jurk van een assistente, om even later een andere assistente letterlijk in haar ondergoed te zetten. Hij is een van de beste illusionisten ter wereld en weet daar ook als geen ander een spetterende theatershow van te maken.

In de nieuwe voorstelling Circus Hurricane: High! worden Kloks kunsten omlijst door een handvol internationale circusnummers die vooral acrobatiek op hoog niveau vertonen. Ook zijn er negen dansers die allerlei taferelen en tijdperken verbeelden – van het zeventiende-eeuwse Amsterdam via een Pirates of the Carribean-achtig tableau tot en met het vooroorlogse Hollywood.

Het is een bonte santenkraam, kortom, die in de regie van Gail Davies toch een eenheid suggereert, mede dank zij de uitbundige uitdossingen van vormgever Jan Aarntzen. Ook het veelvuldig van kleur en focus verschietende theaterlicht van Arvid Buit draagt bij aan de kracht van de show.

Intussen fungeert Hans Klok zelf als ceremoniemeester, met een amusante zelfverzekerdheid: „Hoe ik het doe? Dat ziet u toch? Ik doe ’t heel goed”. Dat bewijst hij even later door een assistente te laten zweven, door brandende lichtjes achter de oren van bezoekers vandaan te plukken en door duizend papiersnippers te laten dwarrelen in een strakke lichtbundel. Betoverend.

    • Henk van Gelder