Groot-Brittannië wil meer druk op Syrië, maar sluit militair ingrijpen uit

Minister Hague vorige week op een persconferentie in Londen. Foto AFP / Kerim Okten

Groot-Brittannië sluit uit dat er militair ingegrepen gaat worden in Syrië, maar wil dat de internationale druk op het land wordt opgevoerd. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Hague vanochtend.

Hague zei tegen BBC-zender Radio 4 dat hij meer internationale druk op Syrië wil zien en noemde militair ingrijpen “in de verste verten geen mogelijkheid”:

“Zelfs als we daarvoor zouden zijn is er geen vooruitzicht op een wettige, moreel gesanctioneerde militaire interventie.”

Groot-Brittannië wil wel dat er een resolutie van de VN-Veiligheidsraad komt waarin het geweld van het Syrische regime tegen demonstranten wordt veroordeeld. Eerder hebben landen als Rusland gezegd nooit met zo’n resolutie akkoord te zullen gaan. Hague bepleitte in het interview met de BBC ook hardere sancties tegen het regime van president Assad.

De Nederlandse minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) pleitte gisteravond al voor aanscherping van de sancties van de Europese Unie tegen Syrië. Daarnaast wil hij dat de VN-Veiligheidsraad snel een veroordelende resolutie aanneemt.

Aanleiding voor de harde woorden van de westerse bewindslieden is het bloedbad dat het Syrische leger gisteren aanrichtte in verschillende steden, waaronder Hama. In het hele land vielen volgens activisten zeker 136 doden.

Update 9.42 uur Door een foutieve vertaling leek eerder of Hague militair ingrijpen niet uitsloot, maar de minister wil naast meer druk op Syrië juist geen militair ingrijpen.

    • Pim van den Dool