Gilbert ook superieur in Clásica San Sebastián

Philippe Gilbert heeft zaterdag de Clásica San Sebastián op zijn naam geschreven. De Belgische favoriet plaatste op drie kilometer van de finish een demarrage. Gilbert is de eerste Belgische (en Waalse) winnaar van de klassieker sinds Claude Criquielion in 1983.

Het is dit jaar de vierde klassiekerzege voor Gilbert, die in het voorjaar al de Goldrace, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik won. De tweede plaats in de 31ste editie van de Clásica San Sebastián was voor de Spaanse Raborenner Carlos Barredo. De Belg Greg van Avermaet werd derde.

De Nederlander Karsten Kroon maakte deel uit van een kopgroep, die al vroeg in de koers ontstond. Op de tweede beklimming van de Jaizkibel bleven van de oorspronkelijke kopgroep alleen Kroon en Fisher over. Het peloton volgde aan de voet van de klim op anderhalve minuut. Overtuigend was de demarrage van Samuel Sánchez, die de twee koplopers inhaalde en alleen verder ging.

Uit de groep met favorieten plaatste Gilbert een tegenaanval. Door zijn hoge tempo werd Sánchez ingehaald. Een groep van elf bereikte de top van de Jaizkibel. In de afdaling konden veel renners weer aansluiten. De Belgen domineerden vervolgens de finale. Na demarrages van Stijn Devolder en later Jelle Vanendert ontstond een groep van elf renners die om de zege streden.

Barredo, winnaar in 2009 versnelde als eerste. Gilbert denderde vlak voor de finish over hem heen en reed naar de zege. (Novum)