Gezakt?! Sorry, foutje

De schooltas bungelde buiten en binnen hing het diploma al ingelijst aan de muur. En toen viel bij een aantal scholieren een brief op de deurmat. De boodschap: je bent niet geslaagd. Afzender: de minister van Onderwijs.

Een nog onbekend aantal leerlingen dat wel degelijk geslaagd is voor zijn eindexamen, kreeg in juli zo’n brief. Ze werden aangemoedigd toch vooral niet van school te gaan zonder een diploma op zak. „Je bent helaas niet geslaagd voor je eindexamen”, schrijft minister Van Bijsterveldt. „Ik begrijp dat je hoofd even helemaal niet naar school en leren staat. Toch wil ik je adviseren om volgend schooljaar alsnog je diploma te halen.”

De Telegraaf meldde vanochtend dat zo’n 35.000 leerlingen ten onrechte zo’n brief hebben gehad. Een woordvoeder van het ministerie ontkent dat, volgens haar gaat het om een „beperkt” aantal leerlingen en is er „een tiental klachten” binnengekomen. Het ministerie zoekt nog uit wat er precies is gebeurd, waarschijnlijk heeft een aantal scholen foute gegevens aangeleverd, zegt de woordvoerder. „Er zaten leerlingen tussen die eerst gezakt waren, maar na een herexamen alsnog zijn geslaagd. Als je dan zo’n brief krijgt, is dat erg vervelend. We gaan dit zo snel mogelijk rechtzetten.”