Gevechten Libische rebellen

De gevechten volgen op de moord op de belangrijkste rebellenleider en tonen wederom de verdeeldheid.

Rebellentroepen hebben na aanhoudende gevechten een inval gedaan bij een rivaliserende rebellengroep. Daarbij zijn vier rebellen om het leven gekomen en zes gewonden gevallen. Dat zei Mahmoud Shamam, minister van Informatie in de Nationale Overgangsraad, gisteren.

De belangrijkste rebellenbeweging heeft nu de controle over de basis van de al-Nidaa Brigade, het opstandelingenbolwerk in het oosten van Libië.

De gevechten volgen op de moord van de militaire rebellenleider Abdel Fattah Younes afgelopen donderdag. Younes werd vermoedelijk gedood door zijn eigen medestanders, zo verklaarde een minister in de Nationale Overgangsraad een dag na de moord.

Younes was minister van Binnenlandse Zaken in de regering van Gaddafi voordat hij overliep naar de kant van de rebellen.

Het dodelijke geweld dat sindsdien op gang is gekomen wijst op scherpe verdeeldheid binnen de rebellenbeweging, bijna zes maanden na het begin van de opstand tegen het regime van Moammar Gaddafi.

Meer dan dertig landen hebben de afgelopen weken de rebellenraad juist erkend als wettige regering van Libië. Gisteren nog verklaarde Duitsland de waarnemend ambassadeur van het bewind van Gaddafi, Hisham al-Sharif, tot persona non grata. De vraag is of de rebellen gezien de laatste ontwikkelingen inderdaad in staat zijn om te regeren. (AP)