Frankrijk geeft Libische opstandelingen 180 miljoen voor humanitaire doeleinden

Caption: A Libyan rebel armed with an RPG stands guard at a front line checkpoint near Tiji in western Libya, August 1, 2011. Several explosions rocked the capital, Tripoli, overnight as the NATO coalition vowed to push on with a bombing campaign which is meant to protect civilians but is also supporting rebels trying to oust Libyan leader Muammar Gaddafi. REUTERS/Bob Strong (LIBYA - Tags: CIVIL UNREST POLITICS) Libische opstandeling bij een checkpoint bij de stad Tiji in het westen van het land. Foto Reuters / Bob Strong

Frankrijk draagt bijna 180 miljoen euro aan geblokkeerde Libische tegoeden over aan de Nationale Overgangsraad in Libië.

Dat maakte de Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppe vandaag bekend in een verklaring, meldt persbureau Reuters. De opstandelingenraad gaat het geld gebruiken voor humanitaire doeleinden. De verklaring kwam na een ontmoeting tussen Juppe en de gezant van de Libische opstandelingen Mansour Seyf al-Nasr in Parijs.

Verdeeldheid binnen gelederen opstandelingen

Vorige week kwamen berichten naar buiten die de verdeeldheid binnen de gelederen van de Libische opstandelingen blootlegden. Nadat donderdag de militaire rebellenleider Abdel Fattah Younes vermoedelijk vermoord werd door zijn eigen bondgenoten, braken er gisteren gevechten uit bij opstandelingen Benghazi tussen twee groepen opstandelingen. Daarbij kwamen vier rebellen om.

Midden-Oostendeskundige Carolien Roelants van NRC Handelsblad vertelde vrijdag dat de dood van Younes de sluimerende en onverziene verdeeldheid binnen de Libische rebellenbeweging bloot heeft gelegd die de NAVO-landen reden tot zorg kan geven:

De moord op Younes is slecht nieuws voor de NAVO-landen die zich zorgen maken over de stagnatie aan de fronten ondanks de kostbare NAVO-luchtaanvallen op het regeringsleger. Niet zozeer wegens zijn militaire kwaliteiten: hij is er niet in geslaagd de slecht bewapende en slecht georganiseerde rebellenmacht in een slagvaardig leger te veranderen. Maar buitenlandse correspondenten meldden na de dood van Younes grote woede bij zijn stam, die zich in onderlinge confrontaties kan gaan uiten. Meer dan dertig landen hebben de afgelopen weken de rebellenraad juist erkend als wettige regering van Libië. Frankrijk en Groot-Brittannië hebben als vervolg daarop ook de ambassade aan de rebellen overgedragen. De vraag is onder de omstandigheden of de rebellen inderdaad in staat zijn te regeren.”

Op 27 juni erkende het Verenigde Koninkrijk in navolging van andere landen nog de Libische Overgangsraad als de regering van het land. Dit was opvallend, omdat het VK normaal gesproken alleen landen erkent en geen regeringen.

Lees hier meer over Libië.

Bekijk hieronder een interactieve kaart over de onrust in de Arabische wereld en het Midden Oosten:
Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

    • Hans Klis