‘Europese noodsteun is schadelijk voor economie Cyprus’

Caption: View of the Vasilikos power station, destroyed on July 11 2011 in a blast of confiscated Iranian munitions stored at a nearby military base July 21 2011. Media were allowed into the station for the first time on Thursday since the blast. REUTERS/Andreas Manolis (CYPRUS - Tags: DISASTER ENERGY) De elektriciteitscentrale Vasilikos die op 11 juli zwaar beschadigd raakte door een ontploffing op een marinebasis. Foto Reuters / Andreas Manolis

De Cypriotische regering moet snel actie ondernemen om te voorkomen dat het euroland financiële noodsteun moet vragen aan Brussel.

Dat heeft de grootste commerciële bank op het eiland, de Bank of Cyprus, vandaag in een verklaring laten weten. “Door niet in te grijpen, loopt Cyprus het risico het eigen vermogen niet te kunnen herfinancieren. De gevolgen daarvan zullen onmiddellijk en catastrofaal zijn”. Volgens de bank zou noodsteun vanuit de Europese Unie de wankele economie beschadigen, meldt persbureau AFP.

In juli waarschuwde de gouverneur van de Centrale Bank van Cyprus, Athanasios Orphanides, al dat het land mogelijk internationale hulp nodig heeft na de explosie op een marinebasis op 11 juli. Deze vernietigde de grootste elektriciteitscentrale op Cyprus, die het eiland voorzag van 53 procent van de elektriciteitsproductie. Deze beschadigde de al kwakkelende economie van het eiland. Want als gevolg van de Griekse schuldencrisis stegen voor de energiecrisis al eerder de rentes op leningen van de Cypriotische staat.

‘Cyprus moet vicieuze cirkel van noodsteun vermijden’

De Bank of Cyprus wil dat de overheid stappen neemt om een vicieuze cirkel van noodsteun te vermijden, zoals het geval is in Griekenland, anders wordt de reputatie van het eiland als een regionale financieel centrum “uitgehold”. Het ministerie van Financiën laat in een verklaring weten dat Cyprus in ieder geval “geen specifieke financiële behoefte” heeft aan steun van de internationale gemeenschap “tot december 2011″.

Cyprus wordt sinds de explosie geplaagd door een politieke en economische crisis. Dagelijks eisen demonstranten het aftreden van president Demetris Christofias. Donderdag trad het kabinet al af aanleiding van de explosie die aan dertien mensen het leven kostte.

Vorige week verlaagde kredietbeoordelaars Standard & Poor’s en Moody’s al de rating van de kredietwaardigheid omdat de bureau’s zich zorgen maken over de economische en budgettaire situatie van het land. Vanmiddag werd bekend dat kredietbeoordelaar Fitch Ratings ook de kredietwaardigheid van Cyprus heeft verlaagd van AA- naar A-, meldt persbureau Reuters. Dat betekent dat de kans kleiner wordt dat Cyprus zijn schulden terug kan betalen.

Volgens economieredacteur Melle Garschagen van NRC Handelsblad bevindt de kredietwaardigheid van Cyprus zich nog wel boven het probleemniveau van bijvoorbeeld Griekenland, maar zijn er bij beleggers twijfels of het eiland aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen:

“Cypriotische banken spelen ook een rol in de Griekse economie, dus het zou gek zijn als de economische situatie in Cyprus daar niet door beïnvloed wordt. Het ontvangen van noodsteun zou an sich niet moeten leiden tot wantrouwen bij de beleggers omdat daardoor juist de kredietwaardigheid van het land zou worden gestimuleerd. Maar door alle politieke discussies in Europa bestaat er bij beleggers wantrouwen bij de werkelijke effectiviteit van financiële hulp. Zeker als een land zich in de portefeuille van Griekenland zit. ”

    • Hans Klis