Europese beurzen sluiten na optimistische start door Amerikaans akkoord, met verlies

Caption: A man talks on the phone as he stand on the balcony above the DAX board at the Frankfurt stock exchange on August 1, 2011. REUTERS/Remote/Pawel Kopczynski (GERMANY - Tags: BUSINESS)
Caption: A man talks on the phone as he stand on the balcony above the DAX board at the Frankfurt stock exchange on August 1, 2011. REUTERS/Remote/Pawel Kopczynski (GERMANY - Tags: BUSINESS) De beurs in Frankfurt laat een sterk verlies zien na de optimistische start van vanochtend. Foto Reuters / Pawel Kopczynski

De Europese beurzen sloten vanavond met verlies ondanks de optimistische start vanochtend na de bekendmaking van het Amerikaanse akkoord om het schuldenplafond van de grootste economie ter wereld te verhogen.

Het verlies werd ook mede veroorzaakt door tegenvallende economische cijfers uit de Verenigde Staten, meldt persbureau Reuters. Het optimisme over het akkoord tussen de Democraten en Republikeinen zorgde vanochtend voor winst op de beurzen. De AEX begon met ruim 1 procent in de plus en Frankfurt, Londen en Parijs openden 1 tot 1,5 procent hoger bij opening. Afgelopen vrijdag nog doken de beurzen in de min omdat een akkoord wederom niet binnen handbereik leek te zijn.

Maar nadat om vier uur vanmiddag tegenvallende cijfers over de Amerikaanse maakindustrie bekend werden gemaakt, kwamen de beurzen in de min te staan. Zo sloot de AEX vanmiddag met een verlies van 4,58 punten, de beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs sloten met respectievelijk, 2.9, 0.7 en 2.3 procent verlies.

In Europa waren de financiele fondsen de grote verliezers, meldt het Financieel Dagblad. Door de aanhoudende ongerustheid over de schuldencrisis in onder andere Griekenland vrezen beleggers dat overheden onvoldoende doen om de crisis in de eurozone aan te pakken.

    • Hans Klis