EU kondigt nieuwe sancties tegen Syrische regime af

De Europese Unie heeft nieuwe sancties afgekondigd tegen het Syrische regime. Dat meldt persbureau AP.

Volgens het persbureau breidt de Unie het reisverbod voor hooggeplaatste Syriërs uit en worden vijf militaire en regeringsfunctionarissen toegevoegd aan de zwarte lijst, die vanaf uit 35 personen en bedrijven zal bestaan.

Een woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken zei tegen persbureau AP dat Syrische politieke, militaire en veiligheidsfunctionarissen “moeten weten dat zij verantwoordelijk zullen worden gehouden voor hun daden”.

De EU kondigde al vier keer eerder sancties aan tegen het regime van president Bashar al-Assad. Aanleiding voor de nieuwe sancties is het bloedbad dat Syrische troepen gisteren aanrichtte in onder meer Hama. Aan de lijst van Syrische topfunctionarissen zouden morgen vijf namen worden toegevoegd.

Het Syrische leger zette vanochtend de beschieting van de opstandige stad Hama voort. Tanks openden volgens een lokale activist rond half acht weer het vuur, na een nacht waarin sporadisch werd geschoten. Volgens het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten werd er ook in de oostelijke stad Deir el-Zour hevig geschoten.

President prijst optreden leger in Hama

Assad prees vanochtend het bloedbad dat zijn troepen gisteren in Hama aanrichtte. Volgens Assad heeft het leger met het doden van zeker 142 mensen zijn loyaliteit aan “zijn volk, land en geloof” betoond. Tal van landen veroordeelden vanochtend het optreden van het Syrische leger in scherpe bewoordingen.

    • Pim van den Dool