Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Egyptische leger verjaagt betogers Tahrir-plein met tanks

Een screenshot van de Arabische Al Jazeera, waar militairen te zien zijn die het tentenkamp op het Tahrir-plein opbreken.

Het Egyptische leger heeft vandaag met tanks en oproertroepen het Tahrir-plein in het centrum van Kairo schoongeveegd. Veel betogers bivakkeerden daar in tenten uit protest tegen de langzame gang van zaken in het democratiseringsproces. Dit meldt Al Jazeera

Het leger heeft het plein schoongeveegd met traangas en wapenstokken, maar de situatie is nog altijd gespannen, meldt Al Jazeera. Op het plein is een enorme bende ontstaan door alle neergehaalde tenten. Veel omstanders juichden het leger toe en gaven de soldaten water.

Volgens de staatstelevisie hadden enkele actiegroepen die de betogingen op het plein organiseerden laten weten het plein te zullen verlaten, maar enkele honderden betogers zouden daar geen gehoor aan hebben gegeven.

Een video van het Tahrir-plein, waar te zien is hoe het leger oprukt:

Een verslag van Al Jazeera:

Volgens ooggetuigen was de situatie zeer chaotisch. Soldaten bedreigden iedereen die het plein wilde betreden en er werd in de lucht geschoten. Betogers werden het plein afgejaagd door militairen met wapenstokken. Mensen met camera’s werden geweerd en enkelen zouden zijn gearresteerd, melden verschillende twitteraars.

Twitter avatar norashalaby Nora Shalaby Army pushing away people with cameras #tahrir
Twitter avatar FarahSaafan Farah Saafan I saw a few arrests! Random arrests, in Mostafa Mahmoud st #tahrir

Een tweet van Sherine Tadros, verslaggever van Al Jazeera. Kisr el Nil is een belangrijke brug over de Nijl, niet ver van het plein.

Twitter avatar SherineT Sherine Tadros The army chased people down the streets near kisr el nil. People around me are terrified, sound grenades firing #tahrir

Persbureau Reuters meldt dat de Egyptische staatstelevisie beelden liet zien van tanks die het plein betreden en militairen die de tenten uit elkaar halen, maar dat er geen tekenen van geweld zijn.

Een lezer schrijft aan nrc.nl dat mensen worden opgejaagd rond het plein, maar dat de rest van de stad redelijk rustig is:

“Net langs tahrir gereden. Meerdere groepen mensen worden er opgejaagd door politie en militairen. De rest van cairo is relatief rustig. Vanuit Caïro Tower ook meerdere groepen zien rennen op Tahrir Square. Er wordt op moment vooral in de lucht geschoten en geslagen met wapenstokken.” David Verkerk via email

In deze video zijn de legervoertuigen te zien die werden ingezet:

Een foto van militairen die het tentenkamp op Tahrir-plein opbreken, via Twitter, @lilianwagdy, die aanwezig is in de Egyptische hoofdstad:


Klik op de foto voor een grotere versie

Op deze foto zijn legervoertuigen te zien die het plein betreden, via Twitter, @NoorNoor1:

#tahrir as army trucks entered on Twitpic
Klik op de foto voor een grotere versie

Een foto van @maggieosama, die erbij schrijft “#Tahrir is opened now”: