Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Dit had niet uitgesproken mogen worden: ‘Westen schuldig aan honger Afrika’

De banken die in de crisis dreigden om te vallen, ontvingen miljarden euro’s aan belastinggeld. Maar nu er elke dag tienduizenden mensen verhongeren in de Hoorn van Afrika, houden rijke landen de hand op de knip. Ondertussen drijven Westerse grootspeculanten de voedselprijzen op.

Somalische kinderen bij een distributiecentrum in Mogadishu. Foto AFP

De banken die in de crisis dreigden om te vallen, ontvingen miljarden euro’s aan belastinggeld. Maar nu er elke dag tienduizenden mensen verhongeren in de Hoorn van Afrika, houden rijke landen de hand op de knip. Ondertussen drijven Westerse grootspeculanten de voedselprijzen op.

Dat is de strekking van een toespraak van Jean Ziegler, een voormalig VN-rapporteur die zich inzet voor het ‘recht op voedsel’. De Zwitser had het Salzburg Festival moeten openen, een prominent evenement in de geboortestad van Mozart, met klassieke muziek en drama, dat gesponsord en bezocht wordt door vermogenden, grootbankiers en bestuursvoorzitters.

Ziegler werd echter op het laatste moment geschrapt als openingsspreker. Volgens de organisatoren omdat hij in het verleden betrokken was bij een ‘mensenrechtenprijs’ van de Libische leider Moammar Gaddafi. Maar Ziegler vermoedt dat de sponsoren Credit Suisse en Nestlé er geen trek in hadden om op hun eigen feestje de hongersnood in de schoenen geschoven te krijgen.

‘Kannibalistische wereldorde’
Of de voedselactivist gelijk heeft, is aan het publiek. Zeker is dat hij een beter gevoel heeft voor publiciteit dan de mensen die zijn toespraak geschrapt hebben: iedereen wil nu die verboden tekst lezen. En horen, want Ziegler heeft hem op YouTube ingesproken.

Nieuwssite DeWereldMorgen.be heeft de toespraak in het Nederlands vertaald. Ziegler had het “geweten” van zijn toehoorders willen “ontwaken”, de zogenaamde “meesters van de kannibalistische wereldorde” die hij verantwoordelijk houdt voor de “dagelijkse slachtpartij van de honger”.

Budget Wereldvoedselprogramma gehalveerd
Het Wereldvoedselprogramma van de VN dat de voedselnoodhulp moet verzorgen, vroeg op 1 juli een bijzondere bijdrage van 180 miljoen euro aan de VN-lidstaten. “Er werd slechts 62 miljoen euro gestort”, weet Ziegler. “Het normale budget van het Wereldvoedselprogramma bedroeg in 2008 zes miljard dollar. In 2011 is dat gezakt tot 2,8 miljard dollar.”

Dat brengt de activist tot een grove beschuldiging: “Een kind dat van honger sterft, werd vermoord.” Via YouTube heeft Ziegler inmiddels meer mensen bereikt, dan hij op het festival aan toehoorders had kunnen hebben.

Gerelateerde artikelen:
Doorbreek de hongercyclus, maak Afrikanen weerbaar tegen natuur