De regels van Johan Cruijff

Met de nieuwe Ajax-baas moet je geen ruzie maken, luidde vrijdag de kop boven een artikel in NRC Handelsblad, waarin een portret werd geschetst van Steven ten Have, president-commissaris van AFC Ajax NV.

Hier moet sprake zijn van een misverstand. Ajax heeft maar één baas: Johan Cruijff. Daar kun je inderdaad beter geen ruzie mee krijgen, ook al is van hem niet bekend of hij, net als Ten Have, gespecialiseerd is in Japanse vechttechnieken.

Cruijff „begrijpt weinig van stemmen”, liet hij vanochtend in zijn column in De Telegraaf optekenen. Logisch dus dat hij vorige week ontbrak op de vergadering van de aandeelhouders van Ajax, toen zij over de benoeming van de vijf nieuwe commissarissen van de NV moesten stemmen.

Met regels heeft commissaris Cruijff ook weinig op, althans voorzover het om regels gaat die hem hinderen. Bijvoorbeeld als ze hem beletten als lid van de Raad van Commissarissen (RvC) van een beursgenoteerde onderneming vrijuit en openlijk zijn mening te geven over wat er mis is bij Ajax. Ongezouten meningen kunnen koersgevoelige informatie bevatten en dan dient beurswaakhond AFM in te grijpen. „Volgens de regels moet ik naar buiten mijn mond houden”, aldus Cruijff. Maar wie heeft er wat aan zijn gezouten mening? Dus noteert hij verderop: „Hoe meer ik over de regels van de RvC nadenk, hoe meer ik tot de conclusie kom dat ik mijn eigen regels moet maken.”

Dat is democratie à la Cruijff: hij beoordeelt wat in het belang van Ajax is en daaraan dienen anderen en dus ook de regels zich maar aan te passen.

Desgevraagd liet AFM-voorzitter Ronald Gerritse weten het vanzelfsprekend met Cruijff eens te zijn. „In het belang van Ajax moeten wettelijke beursregels terzijde worden geschoven als Cruijff dat verordonneert.” Premier Mark Rutte zei bereid te zijn op te stappen als commissaris Cruijff dat nuttig acht. „Het lijkt me in het landsbelang als voortaan overal en altijd uitsluitend de Cruijffregels gelden.”

John Kroon

    • John Kroon