Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘De Jager zweeg om onrust op markten te voorkomen’

Dutch Finance Minister Jan Kees de Jager and Finnish counterpart Jyrki Katainen (R) talk on their mobile phones during a meeting on the European Stability Mechanism in Luxembourg June 20, 2011. REUTERS/Francois Lenoir (LUXEMBOURG - Tags: BUSINESS POLITICS)
Dutch Finance Minister Jan Kees de Jager and Finnish counterpart Jyrki Katainen (R) talk on their mobile phones during a meeting on the European Stability Mechanism in Luxembourg June 20, 2011. REUTERS/Francois Lenoir (LUXEMBOURG - Tags: BUSINESS POLITICS) Jan Kees de Jager en zijn Finse collega Jyrki Katainen (R) aan de telefoon op een bijeenkomst over het stabiliteitsfonds in juni in Luxemburg. Foto Reuters / Francois Lenoir

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) heeft gezwegen over de 35 miljard euro aan extra garantiestellingen voor Griekenland omdat hij geen onrust wilde hebben op de financiële markten. Dat staat volgens Wouter Koolmees (D66) in een vertrouwelijke brief aan de Tweede Kamer, waarin hij vandaag inzage heeft gekregen.

Koolmees heeft daarvoor alle begrip, zei hij op BNR, maar hij had het wel graag eerder gehoord van De Jager, die vorige week ook al een brief schreef aan de Tweede Kamer over de exacte omvang van het nieuwe steunpakket voor Griekenland. De bewindsman had daar ook best wel een vertrouwelijke bijlage bij kunnen doen om de Kamer goed te informeren, stelt de D66’er.

Vrijdag schreef NRC Handelsblad dat boven op de 109 miljard euro publieke steun nog eens 35 miljard euro extra nodig is voor garantiestellingen. Het gaat volgens De Jager om een garantiestelling van ‘slechts enkele dagen’ voor het geval dat de ECB Griekse schuldpapieren niet langer als onderpand voor ECB-leningen kan aanvaarden.

In de vertrouwelijke brief worden geen bedragen genoemd die met de garantiestelling zijn gemoeid. Ook in een openbare brief gaat De Jager daar niet op in. De bewindsman zegt wel dat hij de extra steun al heeft genoemd tijdens het debat op 21 juli, zonder in te gaan op de details.

Koolmees noemt het hele proces ‘zeer amateuristisch’. Vorige week bleek namelijk dat premier Mark Rutte (VVD) zich had vergist over het precieze bedrag dat Nederland bijdraagt aan de Grieken. “Dat zorgt voor wantrouwen, voor discussie en gedonderjaag”, zegt Koolmees. “Dat is niet goed voor de financiële markten.”

SP-Kamerlid Ewout Irrgang is niet tevreden met de brief van De Jager:

Twitter avatar EwoutIrrgang Ewout Irrgang De brief van @JCdeJager is onduidelijk of er 35 mld xtra is toegezegd door Rutte. Geblunder van 85 mld? Alle reden voor een snel Kamerdebat.

Fractieleider Arie Slob van de ChristenUnie spreekt op Twitter van ‘ongehoord slordige communicatie’ van het kabinet:

Twitter avatar arieslob Arie Slob Via (openbare) technische briefing kunnen we dan misschien eens aan boord komen bij Rutte en de Jager. Nu is er (teveel) verwarring.(2/2)

D66-fractieleider Alexander Pechtold in een reactie:

Twitter avatar APechtold Alexander Pechtold Het is stil in de Tweede Kamer. Wil toch even zelf de miljarden van Rutte en De Jager natellen. Lijkt een beetje op Grieks boekhouden :-)

Het debat vindt waarschijnlijk over twee weken plaats. Voor dat debat krijgt de Kamer eerst een technische briefing van ambtenaren van het ministerie van Financiën over het steunpakket voor Griekenland.