De Jager wil geen extra overleg garantie Griekenland, de Kamer wel

(L-R:) Finance ministers Wolfgang Schaueble of Germany, Evangelos Venizelos of Greece, Elena Salgado of Spain, Jan Kees de Jager of the Netherlands, Giulio Tremonti of Italy (back facing camera), Luc Frieden of Luxembourg and Michael Noonan of Ireland talk together before signing a treaty establishing the European Stability Mechanism in Brussels July 11, 2011. Euro zone finance ministers and officials met on Monday to discuss a second bailout package for Greece and the financial situation in Italy. REUTERS/Thierry Roge (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS) V.l.n.r. de ministers van Financiën Wolfgang Schäuble (Duitsland), Evangelos Venizelos (Griekenland), Elena Salgado (Spanje), Jan Kees de Jager en Giulio Tremonti (Italië) die op 11 juli in Brussel spreken over het Griekse steunplan. Foto Reuters / Thierry Roge

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) vindt het niet nodig om tijdens het Kamerreces aanvullend overleg te hebben over de oplopende steun aan Griekenland. Dat schreef hij gisteravond in een brief aan de Tweede Kamer. Maar de Kamer wil nog deze week een plenair debat.

Vrijdag schreef NRC Handelsblad dat bovenop de 109 miljard euro publieke steun nog eens 35 miljard euro extra nodig is voor garantiestellingen. Het gaat volgens De Jager om een garantiestelling van ‘slechts enkele dagen’ voor het geval dat de ECB Griekse schuldpapieren niet langer als onderpand voor ECB-leningen kan aanvaarden.

SP, D66 en PvdA hadden om de brief gevraagd naar aanleiding van de berichten in NRC. De Jager verwijst de Kamer naar een algemeen overleg dat half augustus moet gaan plaatsvinden.

De Jager schrijft dat deze extra steun al genoemd is tijdens het Kameroverleg op 21 juli:

“In dat verband heb ik aangegeven dat een substantiële omvang van de bijdrage van de private sector extra garanties aan de Europese Centrale Bank met zich mee zou brengen.”

Of de garantiestelling inderdaad 35 miljard euro bedraagt, maakt De Jager niet duidelijk. “Over de exacte omvang en vormgeving dient nog overleg plaats te vinden.”

Omdat De Jager verwacht dat de garantiestelling maar een korte periode zal duren, denkt de minister dat het benodigde bedrag niet tot een extra storting leidt van de eurolanden.

“Deze garantiestelling zou vrijgemaakt kunnen worden uit de reeds goedgekeurde capaciteit van het Europees Stabiliteitsfonds.” - De Jager

    • Marije Willems