Cruijff wil eigen regels maken als commissaris

2011-07-25 Nieuwe RVC Ajax P,Romer,S ten Have,M Olfers,E Davids en niet op foto J Cruijff
2011-07-25 Nieuwe RVC Ajax P,Romer,S ten Have,M Olfers,E Davids en niet op foto J Cruijff Photo Ajax Louis van de Vuurst

„Johan Cruijff zet de boel binnen de raad van commissarissen van Ajax wel erg snel op scherp.” Dat zegt David Tomic namens de Vereniging van Effectenbezitters in reactie op de column van Cruijff in De Telegraaf. Daarin schrijft de clubicoon vandaag dat hij zijn eigen plan zal trekken. „Hoe meer ik ook over de regels van de RvC nadenk, hoe meer ik tot de conclusie kom dat ik mijn eigen regels moet maken”, aldus Cruijff.

President-commissaris Steven ten Have liet vorige week bij zijn aanstelling weten dat hij ervan uitging dat Cruijff niet meer over beleidszaken van Ajax zou schrijven. Cruijff was vorige week niet aanwezig toen hij werd benoemd en ontbrak ook zaterdag in de Arena bij de strijd om de Johan Cruijff Schaal.

Cruijff leed vorige week een nederlaag toen oud-prof Tscheu La Ling als directeur niet op genoeg steun kon rekenen van andere commissarissen. Cruijff liet zich niet expliciet uit over Ling, maar stelt wel dat hij zich niet de mond zal laten snoeren. „In het belang van Ajax ben ik nu commissaris. Volgens de regels moet ik naar buiten toe mijn mond houden. Zelfs als ik zie dat er iets fout gaat, maar de meerderheid is het niet met me eens, mag ik daar niets over zeggen. Ook al gaat het om iets waar ik van alle commissarissen het meeste verstand van heb en uiteindelijk word afgerekend.”

Tomic hoopt dat Ten Have snel orde op zaken stelt. „We juichen het toe als commissarissen een eigen mening hebben, maar dan wel binnenskamers. De neuzen moeten wel dezelfde kant op staan.”

Ten Have was vandaag niet voor commentaar bereikbaar.

Op links: pagina 21