Button blijft in Boedapest helder en kalm op kletsnatte Hungaroring

De Grand Prix van Hongarije bood behalve actie ook symboliek. Jenson Button stuurde zijn McLaren in Boedapest als eerste over de finish en vierde zijn tweehonderdste Formule 1-race met een knappe zege.

Vijf jaar eerder was diezelfde Hungaroring, het circuit even buiten Boedapest, net als gisteren in de regen, het toneel van zijn eerste GP-zege. Het is Buttons handelsmerk: in verraderlijke condities is hij degene met een heldere en vooral kalme geest.

Achter de 31-jarige Brit Button werd de Duitser Sebastian Vettel tweede. De klassementsleider slaagde er opnieuw niet in de GP te winnen, maar breidde wel zijn voorsprong in de WK-stand uit.

Naaste belager en teamgenoot Mark Webber uit Australië werd immers vijfde. De Spanjaard Fernando Alonso en de Engelsman Lewis Hamilton eindigden tussen de Red Bulls.

Is de Oostenrijkse renstal Red Bull zijn superioriteit uit de eerste seizoenshelft kwijt? Daar lijkt het deze zomer wel op. Van de laatste vijf Grands Prix won Red Bull er slechts één en gisteren was McLaren in Boedapest, net als vorige week op de Duitse Nürburgring, gewoon sneller.

Na vijf regenachtige ronden verloor Vettel zijn koppositie aan de bekwaam sturende Hamilton. Niet veel later, nadat bij de eerste serie pitstops het regenrubber was verruild voor profielloze banden, volgde Button.

Hamilton was op zowel de natte als de opdrogende racebaan de snelste man van het veld. Maar na veertig van de zeventig ronden kraakte de strateeg Button zijn impulsieve teamgenoot. Hamilton koos bij zijn derde pitstop voor de zachte band, terwijl Button voor de duurzamere harde variant ging. Hierop kon hij de race uitrijden terwijl Hamilton nog zeker een keer moest wisselen. Na een enerverend gevecht raakte Button voorbij Hamilton.

Waar Alonso gisteren meermalen van de natte Hungaroring gleed, Webber foutjes maakte en ook Vettel een onzekere indruk maakte, reed Button kalm en beheerst naar zijn tweede seizoenszege.