Britse bank HSBC schrapt opnieuw banen

De Britse bank HSBC boekte het afgelopen half jaar een hogere winst dan verwacht. Maar de bank gaat toch duizenden banen schrappen om winstgevender te worden.

Pinautomaten van HSBC in het centrum van Londen. De bank boekte het afgelopen half jaar meer winst, maar vreest dat het economisch herstel niet doorzet. Foto Reuters A woman uses a cash point machine at a HSBC bank in London in this February 28, 2011 file photo. HSBC Plc is close to announcing that it will cut thousands of jobs as it embarks on a cost-cutting drive, Sky News reported on July 28, 2011, citing people close to Europe's biggest bank. The plans have not yet been finalised, but could see more than 10,000 jobs being cut, Sky News added, citing an insider at the bank. An HSBC spokeswoman in Hong Kong declined to comment. REUTERS/Andrew Winning/Files (BRITAIN - Tags: BUSINESS EMPLOYMENT) Reuters

Terwijl de Britse kranten dit weekend schreven over plannen van de Britse bank HSBC om zo’n 10.000 banen te schrappen, verraste de bank beleggers vanochtend met een winststijging. Om daarna bekend te maken dat er wereldwijd bijna 25.000 banen zullen verdwijnen tot 2013, ongeveer 7,5 procent van het totaal aantal werknemers.

De reorganisatie is onderdeel van het in mei aangekondigde hervormingsplan van HSBC. Toen werd al bekend dat er 5.000 banen zouden verdwijnen. De bank kwam redelijk door de crisis heen, maar wil fors kosten besparen om te blijven concurreren met andere banken. HSBC is een van de grootste banken ter wereld en actief in 87 landen. Een groot deel van de omzet haalt de bank uit Hong Kong en de rest van Azië.

Het afgelopen half jaar behaalde de bank een omzet van 35,7 miljard dollar (25 miljard euro). De winst steeg met circa 3 procent ten opzichte van het eerste half jaar van 2010 naar 9,7 miljard dollar.

Toch wil de bank de komende twee jaar 3,5 miljard aan kosten besparen. HSBC is daarmee de zoveelste bank die dit jaar forse kostenbesparingen heeft aangekondigd. Eerder maakte Credit Suisse bekend 2000 banen te schrappen. Bij UBS moeten 5000 banen verdwijnen. En Lloyds Banking Group maakte in juni bekend dat er 15.000 banen zullen verdwijnen.

Onderdeel van HSBC’s reorganisatieplan is de verkoop van 195 kantoren in de staat New York aan First Niagara Financial Group, voor 1 miljard dollar. Deze deal werd gisteren bekendgemaakt en past in de strategie van HSBC om zich vooral te richten op de landen waar de bank nog flink kan groeien. Noord-Amerika hoort daar niet bij. De activiteiten daar droegen het afgelopen half jaar slechts 6 procent bij aan de totale winst. Ook in andere landen zoals Rusland en Polen trekt HSBC zich volledig terug uit de markt voor consumenten, zoals het verlenen van consumptief krediet en woninghypotheken.

Groei valt voor HSBC vooral te boeken in Azië en Latijns Amerika, waar de bank het afgelopen half jaar dubbele groeicijfers behaalde. In landen zoals Mexico en Brazilië trekt de bank ook nog steeds nieuw personeel aan. In Europa daalde de omzet van HSBC het afgelopen half jaar juist.

HSBC is door de economische crisis niet in grote problemen geraakt. Wel moest de bank afgelopen jaren miljarden afboeken op met name Amerikaanse hypotheken. Huishoudens raakten in de problemen waardoor leningen niet meer werden afgelost. HSBC was in 2002 een grote speler op de Amerikaanse markt voor hypotheken geworden door de aankoop van de Amerikaanse consumentenbank Household International. HSBC kocht deze bank voor 14,3 miljard dollar en kreeg er daarmee in een klap bijna 50 miljoen klanten bij. Een paar jaar later moet HSBC toegeven dat dit een weinig gelukkige overname was.

In 2007 moest de bank 17 miljard dollar afschrijven op Amerikaanse leningen. Nog steeds moet HSBC elk jaar afschrijven op slechte leningen, maar het bedrag wordt steeds kleiner. Het afgelopen half jaar schreef HSBC nog ‘slechts’ 5,2 miljard dollar af op slechte leningen en kredieten, 2,2 miljard minder dan dezelfde periode vorig jaar.