'Breivik tijdens daad niet psychotisch'

De kans dat de Noorse terrorist Anders Behring Breivik, die vorige week bij aanslagen in Oslo en op het eiland Utøya 77 mensen doodde, ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard is klein. Dat zegt Tarjei Rygnestad, het hoofd van de Raad van Forensische Geneeskunde, in een interview met het persbureau AP. Rygnestad zal het panel leiden dat het psychiatrisch onderzoek moet beoordelen dat twee psychiaters zullen uitvoeren. Op 1 november moet dit onderzoek zijn voltooid.

„Het ziet er niet naar dat hij psychotisch was”, zegt Rygnestad. Dat is een voorwaarde om in Noorwegen ontoerekeningsvatbaarheid te worden verklaard. Volgens Rygnestad kan iemand met een psychose alleen simpele handelingen uitvoeren. Dat je onder die omstandigheden rustig met een auto van het centrum van Oslo naar een eilandje tientallen kilometers verderop rijdt, is bijna uitgesloten.

Noorse kranten berichten dat Breivik, die vrijdag tien uur lang door de politie is verhoord, ook plannen had voor een aanslag op het koninklijk paleis en het hoofdkantoor van de Arbeiderspartij. Breiviks advocaat, Geir Lippestad, zei in een gesprek met de krant Aftonposten dat zijn cliënt „meerdere projecten van verschillende omvang voor die vrijdag” gepland had. „Er zijn die dag dingen gebeurd, waar ik niet op in wil gaan, waardoor de zaken anders liepen dan hij ze had gepland”, aldus Lippestad.

De politie bevestigt dat Breivik „nog andere doelwitten had”, maar wil niet zeggen welke dat waren. Volgens een politiewoordvoerder is Breivik „zeer bereidwillig om samen te werken [...] zeer bereidwillig om zichzelf nader te verklaren”.

De Noorse winkelketen Coop heeft een groot aantal computergames en speelgoedwapens uit de schappen verwijderd. In zijn ruim 1.500 pagina’s tellende manifest noemt Breivik simulatiespellen als ‘Call of Duty’ en ‘World of Warcraft’ een „goed alternatief” om te trainen voor een aanslag, als training met een echt wapen onmogelijk is.

Volgens woordvoerder Geir Inge Stokke van de Coop is het een tijdelijke maatregel „uit respect” voor de nabestaanden. Het is geen oordeel over de vraag of dit soort spellen schadelijk zijn, zei Stokke, daarover moeten deskundigen zich maar buigen. (AP, AFP, Reuters)