Brazilië vreet aan winst TNT Express

Pakketdienst TNT Express heeft in het tweede kwartaal van dit jaar minder winst geboekt door de aanhoudende problemen in Brazilië. Volgens bestuursvoorzitter Marie-Christine Lombard ligt de reorganisatie van de Braziliaanse ondermeningen echter nog steeds „op schema”.

Over het tweede kwartaal boekte TNT Express 46 miljoen euro bruto winst, ruim 23 procent minder dan over dezelfde periode een jaar geleden. De lagere winst werd vooral veroorzaakt door problemen bij de Braziliaanse vestigingen van TNT Express, die steeds erger lijken te worden. Zo liepen de verliezen van de Zuid-Amerikaanse divisie in het tweede kwartaal op van 15 tot 45 miljoen euro.

De problemen worden veroorzaakt door de mislukte intergratie van twee Braziliaanse bedrijven van TNT-Express, Mercurio en Araçatuba. Door het achteruitlopen van de dienstverlening verloor TNT klanten, en liep de omzet in het tweede kwartaal met ruim 13 procent terug tot 116 miljoen euro. TNT heeft een herstelplan voor Brazilië aangekondigd dat er voor moet zorgen dat de Braziliaanse koeriersdiensten weer gezond zijn in de tweede helft van 2012. Volgens bestuursvoorzitter Lombard zijn de problemen inmiddels „stabiel”.

Ook in Azië leed TNT lichte verliezen door hoge brandstofprijzen en concurrentie op het intercontinentale transport. De Europese markt, het hart van het koeriersbedrijf, groeide echter. Als de verliezen op het Zuid-Amerikaanse continent niet worden meegerekend, nam de brutowinst van TNT in het tweede kwartaal met 12 procent toe.

TNT Express is sinds mei van dit jaar een zelfstandig bedrijf nadat het postbedrijf werd afgesplitst. Zowel TNT als PostNL hebben sindsdien een eigen beursnotering. Ondanks de Braziliaanse problemen reageerden beleggers positief. Aan het begin van de middag noteerde het aandeel TNT 6,38 procent hoger, op een koers van 7,50 euro.