Beurzen reageren positief op akkoord schuldenplafond VS

President Obama en de leiders van het Congres hebben gisteravond op het laatste nippertje een akkoord gesloten over het verhogen van het schuldenplafond. Het plan koppelt gefaseerde bezuinigingen aan een onmiddellijke verhoging van de leenlimiet van de Amerikaanse overheid.

Het voorstel moet nog worden goedgekeurd door een meerderheid in beide kamers van het Congres. Mogelijk wordt er vandaag al gestemd, maar Congresleden moeten het voorstel eerst bestuderen.

Alhoewel het compromisplan wordt gesteund door de leiders van de Republikeinen en de Democraten, zal een aantal Congresleden van beide partijen waarschijnlijk tegenstemmen. Sommige Republikeinen die zich affiliëren met de conservatieve Tea Party willen niet dat het schuldenplafond überhaupt verhoogd wordt. Progressieve Democraten hebben moeite met de omvang van de bezuinigingen waarmee Obama heeft ingestemd.

De financiële markten reageerden vanmorgen positief op het akkoord. Alle beurzen in Azië en Europa vertoonden stijgende koersen.

Obama deed de aankondiging in een rechtstreeks uitgezonden tv-toespraak, minder dan 36 uur voordat de overheid naar eigen zeggen niet langer alle rekeningen had kunnen betalen omdat het schuldenplafond van 14,3 biljoen dollar (circa 10.000 miljard euro) zou zijn bereikt.

Kort voor Obama’s aankondiging stelde de Republikeinse leider van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, zijn partijgenoten op de hoogte van het akkoord. Hij legde het voorstel uit als een overwinning voor de partij. Volgens Boehner vervult het de Republikeinse ambitie voor een kleinere overheid.

De eerste fase van het akkoord omvat alleen bezuinigingen. In de tweede fase zou het comité extra belastinginkomsten kunnen opnemen in de strategie om de staatsschuld structureel te verlagen. Dat zal op Republikeinse weerstand stuiten.

In het nieuws: pagina 4 en 5

    • Ykje Vriesinga