‘Berlusconi spreekt woensdag het parlement toe over economische situatie’

Italian Premier Silvio Berlusconi, left, talks with finance minter Giulio Tremonti, at the lower house of parliament prior to a vote over a crucial €70 billion ($99 billion) austerity package aimed at convincing investors that the eurozone's third-largest economy won't be swept into the debt crisis, in Rome, Friday, July 15, 2011. Premier Silvio Berlusconi's government had fast-tracked approval of the austerity measures and increased their size after markets plummeted this week on worries over Italy's financial stability. The measures already passed 161-135 in the Senate on Thursday. Tremonti has been reportedly bickering with Berlusconi over the measures, but the finance minister has dismissed any suggestion he might step down. (AP Photo/Andrew Medichini) Silvio Berlusconi in gesprek met minister van Financiën Giulio Tremonti. Foto AP/Andrew Medichini

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi zal naar verluidt woensdag voor het eerst het parlement toespreken over de huidige economische situatie in zijn land.

Volgens ingewijden zal Berlusconi zowel het Lagerhuis als de Senaat toespreken. Bronnen binnen zijn eigen partij, de centrumrechtse Popolo della Libertà (PdL), melden dat hij ook vakbonden en werkgevers zal opzoeken.

Berlusconi lijkt hiermee opnieuw het initiatief in handen te willen nemen. Italië werd de afgelopen weken blootgesteld aan onrust op de financiële markten. In die periode heeft Berlusconi, op een persconferentie na, geen officiële mededelingen gedaan over het onderwerp.

Berlusconi verzekerde eerder dat Italië, zoals afgesproken met de EU, in 2014 het begrotingstekort zal hebben weggewerkt. Maar bij stijgende rente zouden de voorgenomen bezuinigingen van 48 miljard euro ontoereikend zijn om de staatsfinanciën op orde te houden.

Italiaanse vakbonden en ondernemers hebben er bij de regering op aangedrongen snel stappen tegen ‘s lands aanhoudende zwakke groei te ondernemen. Daarnaast hebben zij voorgesteld een zogeheten “technische regering” in het leven te roepen, bestaande uit deskundigen die Italië door de crisis kunnen loodsen.

    • Dirk Wijnand de Jong