Beenhakker naar Hongaarse Ujpest

Leo Beenhakker is afgelopen weekeinde begonnen als sportdirecteur van Ujpest FC. De Nederlander tekende een contract voor twee seizoenen bij de Hongaarse topclub met een optie voor nog een jaar. Ujpest is de huidige nummer tien van Hongarije en verloor afgelopen zaterdag met 2-0 van Siofok.

Beenhakker stapte in januari op als technisch-directeur van Feyenoord. De voormalige coach kwam in conflict met de clubleiding, die onlangs ook afscheid nam van coach Mario Been. Beenhakker kreeg sindsdien verschillende buitenlandse aanbiedingen, maar hij wilde niet te ver van huis.

Het Hongaarse Ujpest FC wist Beenhakker wel over te halen voor een nieuw avontuur. De 68-jarige liet vanmorgen in het AD weten toe te zijn aan een nieuwe uitdaging. „Na drie dagen thuis zitten word ik al gestoord”, stelde hij. „Ik heb nog zoveel energie. Ik vind het nog zo leuk. Zolang het lichaam en de geest functioneren, wil ik lekker bezig blijven. In Nederland is iedereen zo ontzettend met je bezig, heeft gelijk een mening over je. Maar mag ik verdomme zelf weten wat ik wil doen? Het is toch mijn keuze?”

Beenhakker trainde acht clubs in Nederland (waaronder Feyenoord en Ajax) en een groot aantal in het buitenland. Hij was ruim zeven jaar actief in Spanje, bij Real Madrid en Zaragoza. Verder werkte hij in Mexico, Zwitserland en Turkije en was hij bondscoach van Nederland, Saoedi-Arabië, Trinidad & Tobago en Polen.

Alleen met Nederland wist hij zich niet voor een eindtoernooi te kwalificeren. Wel leidde hij Nederland op het teleurstellende WK 1990, nadat hij vlak voor het begin van dat toernooi was aangesteld. In een eerdere periode als bondcoach wist hij zich met Oranje niet te kwalificeren voor het WK in 1986.