Assad prijst leger voor bloedbad, roep om internationale actie groeit

Een in Jordanië woonachtige Syriër demonstreert tegen president Bashar al-Assad. Foto Reuters / Muhammad Hamed

De Syrische president Bashar al-Assad heeft het leger geprezen voor het bloedbad dat zijn troepen gisteren in Hama en andere steden aanrichtten. Intussen neemt internationaal de roep om actie tegen het regime van Assad toe.

De president gaf vanochtend een toespraak ter gelegenheid van het 66-jarig bestaan van de Syrische strijdkrachten. Hij ging in op het bloedbad dat het leger gisteren veroorzaakte en prees de militairen voor het “stoppen van de vijanden van Syrië”. Volgens Assad heeft het leger met het doden van zeker 142 mensen zijn loyaliteit aan “zijn volk, land en geloof” betoond. “Hun inspanningen en opofferingen worden bewonderd”, aldus de president.

Internationale kritiek op regime klinkt steeds luider

Tal van landen reageerden vanochtend in scherpe bewoordingen op het bloedbad van gisteren. Obama noemde de gebeurtenissen in Hama “afschuwelijk” en zei dat ze “het ware karakter van het Syrische regime” laten zien. Hij zei dat de VS de druk op Assad zullen opvoeren en achter het Syrische volk zullen blijven staan.

Duitsland vroeg vanochtend een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad aan om de situatie in Syrië te kunnen bespreken. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Hague noemde militair ingrijpen “in de verste verten geen mogelijkheid”, maar riep de VN-Veiligheidsraad wel op tot opstellen van een resolutie die de acties van het Syrische regime veroordeelt.

Rusland is één van de landen die niets ziet in een resolutie die bondgenoot Syrië bekritiseert. Wel gaf het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vanochtend een verklaring uit waarin het de Syrische regering en de oppositie oproept “maximale terughoudendheid” te betrachten en af te zien van “provocaties en onderdrukking”.