'Anders Breivik had geen psychische problemen'

Het is onwaarschijnlijk dat Anders Behring Breivik, de dader van de dubbele aanslag in Noorwegen die zeker aan 77 mensen het leven kostte, ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard vanwege psychische problemen. Dat laat het hoofd van de Raad van Forensische Geneeskunde in Noorwegen, Tarjei Rygnestad, weten aan persbureau AP. De raad zal de komende dagen de evaluatie van Breivik, die door twee psychiaters is uitgevoerd, onderzoeken. Volgens Rygnestad was Breivik volledig bewust van zijn acties en is het „onwaarschijnlijk” dat de politieke terrorist psychotisch was tijdens de aanslagen. De uitkomst van het onderzoek bepaalt of Breivik strafrechtelijk aansprakelijk gehouden kan worden voor zijn daden. (NRC)

Meer over de aanslagen in Noorwegen op pagina 8 en 9