‘Amerikanen vullen met deal bezuinigingen niet in’

WASHINGTON, DC - JULY 31: The U.S. Capitol building is seen on July 31, 2011 in Washington, DC. U.S. President Barack Obama announced that congressional leaders had reached a tentative agreement to extend the federal debt limit while enacting spending cuts. Mario Tama /Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
WASHINGTON, DC - JULY 31: The U.S. Capitol building is seen on July 31, 2011 in Washington, DC. U.S. President Barack Obama announced that congressional leaders had reached a tentative agreement to extend the federal debt limit while enacting spending cuts. Mario Tama /Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == Econoom Sylvester Eijffinger: het akkoord is een "partijpolitieke vertoning die de echte problemen van de VS niet oplost". Foto AFP / Mario Tama

In de Verenigde Staten is vannacht op de valreep een akkoord bereikt over de schuldencrisis. Gefaseerde bezuinigingen en een onmiddellijke verhoging van het schuldenplafond moeten de kredietwaardigheid van de VS veiligstellen.

Op de financiële markten werd onmiddellijk opgelucht gereageerd. De Europese aandelenmarkten noteren vandaag hoger. De AEX begon met ruim 1 procent in de plus en Frankfurt, Londen en Parijs openden 1 tot 1,5 procent hoger bij opening. Afgelopen vrijdag nog doken de beurzen in de min omdat een akkoord wederom niet binnen handbereik leek te zijn.

Washington
Obama:

“Is dit het akkoord waaraan ik de voorkeur zou hebben gegeven? Nee (…) Maar dit compromis doet een serieuze aanbetaling voor de vermindering van het begrotingstekort die we nodig hebben en geeft elke partij een stimulans om een evenwichtig plan op te stellen.”

John Boehner, leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden:

“Dit is niet het beste akkoord in de wereld, maar het laat zien hoezeer we de termen van het debat in deze stad hebben veranderd.”

Harry Reid, leider van de Democraten in de Senaat:

“Ik ben opgelucht dat de leiders van beide partijen in het belang van onze economie tot elkaar zijn gekomen om een historisch (…) compromis te sluiten dat een eind maakt aan deze gevaarlijke krachtmeting.”

Berlijn
De Duitse regering is “tevreden” dat er in de VS overeenstemming is bereikt.

“De Duitse regering is tevreden dat er een politiek akkoord is gesloten in de Verenigde Staten in dit moeilijke vraagstuk”, zei een perswoordvoerder. Hij voegde daaraan toe: “we geven geen commentaar op de inhoud ervan.”

Parijs
De Franse minister van Financiën Francois Baroin noemt de voorlopige deal tussen de Democraten en de Republikeinen een stap “in de goede richting”. Dat zei hij tegen de de Franse radiozender France Inter. Het akkoord is volgens hem net zo nodig als de recente overeenkomst van de eurolanden voor een tweede steunpakket aan Griekenland.

Tokio
Kabinetswoordvoerder Yukio Edano is ingenomen met het nieuws van de deal en hoopt dat het de financiële markten zal stabiliseren. Japan bezit rond 900 miljard dollar aan Amerikaanse staatsobligaties.

De Japanse Nikkei-beursindex opende vandaag meteen 1,7 procent hoger.

Publieke opinie Nederland
Sylvester Eijffinger, hoogleraar financiële economie aan de Universiteit van Tilburg, noemt het akkoord een “partijpolitieke vertoning die de echte problemen van de VS niet oplost”. Volgens hem is er enkel een “adempauze” gecreëerd door 900 miljard dollar aan bezuinigingen overeen te komen en de overige 1500 miljard op te laten zoeken door een comité van het Congres.

“Het leed is al geschied. De Amerikanen zijn voor de financiering van hun schuldenlast vooral aangewezen op China. De Chinese autoriteiten hebben de Amerikanen al beschuldigd van onverantwoordelijk gedrag. Hun vertrouwen is al beschaamd. De Amerikanen houden weliswaar de hoge zogeheten triple A-rating van de kredietbeoordelaars, maar ze zullen er niet aan ontkomen dat ze toch een hogere rente zullen moeten gaan betalen over hun staatsschuld.”

Econoom Arnoud Boot van de Universiteit van Amsterdam spreekt van een ‘interim-akkoord’ dat moest voorkomen dat beide partijen gezichtsverlies zouden leiden:

“De bezuinigingen worden niet concreet ingevuld.” - Arnoud Boot, econoom

Boot is bang dat door de polarisering in de Amerikaanse politiek er onvoldoende draagvlak wordt gevonden voor maatregelen die op de lange termijn soelaas bieden.