Akkoord stelt belegger gerust, voor even dan

Op de financiële markten steeg afgelopen week de spanning, omdat Republikeinen en Democraten het maar niet eens konden worden over verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond. Ook al is er nu overeenstemming, van euforie is geen sprake.

Strakke timing. Met nog twee dagen te gaan voor een mogelijke wereldwijde financiële crisis bereikten Democraten en Republikeinen een akkoord over het Amerikaanse schuldenplafond. De grootste en machtigste economie ter wereld zal deze maand geen wanbetaler worden op de internationale financiële markten. En dat stemt beleggers gerust. Even dan.

Eigenlijk hield iedereen er rekening mee dat de Amerikaanse politieke rivalen op het laatste moment tot een compromis zouden komen. Maar voor handelaren is niets zo onvoorspelbaar – en daardoor vervelend – als politiek. De afgelopen week steeg de spanning.

De rente op kortlopende Amerikaanse staatsleningen liep op. Normaal gesproken zijn Amerikaanse obligaties gewilde beleggingen. In onzekere tijden zoals nu (eurocrisis, vertraging van wereldwijd economisch herstel) zijn treasuries populair, want ze bieden veiligheid, de VS zijn immers betrouwbaar. Maar vorige week werden de staatsleningen juist verkocht.

Amerikaanse banken probeerden via brieven en lobbyisten aan Washington duidelijk te maken hoe groot de belangen waren. Centrale banken wereldwijd keken nog eens goed naar de mogelijkheden noodkredieten te verstrekken aan instellingen die zij onder hun hoede hebben. Financiële instellingen inventariseerden welke cruciale medewerkers met vakantie waren, en, mocht de crisis daadwerkelijk uitbreken, hoe lang het zou duren voordat ze weer op hun post konden zijn.

De crisis lijkt bezworen. Beurzen in Azië reageerden positief en ook in Europa stonden aandelen vanochtend hoger. Japanse yen en Zwitserse frank, veilige valuta’s waar beleggers de afgelopen week in vluchtten, werden vanochtend juist weer van de hand gedaan. Maar van complete euforie was zeker geen sprake.

Veel details over het akkoord zijn immers nog niet bekend. Twee weken geleden presenteerden Europese politici met veel aplomb een akkoord over de aanpak van schuldencrisis. Pas toen de mist was opgetrokken bleek dat de aanpak veel minder vergaand was dan markten eigenlijk hadden verlangd.

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s liet vorige week weten dat de VS niet alleen het plafond moeten verhogen, maar ook stevig moeten bezuinigen. Een bezuiniging van minimaal 4.000 miljard dollar vond S&P acceptabel. Dat getal wordt nu niet gehaald. Als S&P voet bij stuk houdt, zal Amerika de AAA-rating verliezen. De VS horen dan niet meer bij de meest kredietwaardige landen ter wereld. Grote kans dat beleggers dan weer hun waardering voor het compromis verliezen.

    • Melle Garschagen