‘Akkoord schuldencrisis VS levert de beoogde bezuinigingen op’

Caption: A stock trader sits in front of his monitor while a news programme shows US President Barack Obama in the background at the stock exchange in Frankfurt am Main, central Germany August 1, 2011. Obama announced late Sunday that he and top lawmakers had reached an 11th-hour deal to avert a disastrous debt default that would have sown chaos in the world economy. "I want to announce that the leaders of both parties in both chambers have reached an agreement that will reduce the deficit and avoid default, a default that would have had a devastating effect on our economy," Obama said in hastily announced remarks at the White House. AFP PHOTO / FRANK RUMPENHORST GERMANY OUT Een handelaar op de beurs van Frankfurt bekijkt de toespraak van Obama waarin hij bekend maakt dat er een akkoord is bereikt over de verhoging van het schuldenplafond. Foto AFP / Frank Rumpenhorst

Het akkoord dat de Republikeinen en Democraten vannacht sloten over de schuldencrisis kan inderdaad de beoogde 1,5 biljoen dollar opleveren aan bezuinigingen die de twee partijen voor ogen hadden.

Dat maakte de rekenkamer van het Amerikaanse Congres, het Congressional Budget Office, zojuist bekend in een brief, meldt persbureau Reuters. De afgelopen maanden steggelden de Democraten en Republikeinen over een overeenkomst om het schuldenplafond van de Verenigde Staten, de wettelijke schuldenlimiet van 14,3 biljoen dollar (10.000 miljard euro), te verhogen. Op de valreep, het akkoord moest voor 2 augustus gesloten worden, kwamen de partijen vannacht tot een overeenkomst.

Op zijn vroegst stemt het Huis van Afgevaardigden vanavond of vannacht over het akkoord om het schuldenplafond te verhogen, meldt persbureau Reuters, die zich baseert op een bron binnen het Republikeinse kamp.

Verhogen schuldenplafond bestaat uit twee fases

Het plan om het schuldenplafond te verhogen en de overheidsinkomsten te verlagen bestaat uit twee fases. In de eerste fase van het plan wordt 917 miljard dollar bezuinigd en wordt het schuldenplafond verhoogd met 900 miljard dollar. Aangezien morgen de deadline voor het verhogen van de schuldenlimiet wordt bereikt, heeft president Barack Obama de onmiddellijke bevoegdheid gekregen om het maximumbedrag van 14,3 biljoen dollar te verhogen met 400 miljard dollar. Daardoor kan de staatskas het uitzingen tot en met september. Over de overige 500 miljard dollar uitbreiding van het schuldenplafond moet het Congres nog stemmen.

In de tweede fase van het plan zal een partijoverschrijdend comité van het Congres zich op een langetermijnoplossing beraden. Het is de bedoeling dat het comité gaat zoeken naar 1,5 biljoen dollar aan bezuinigingen, wat dus volgens het Congressional Budget Office mogelijk is. Het Congres wordt daarna verplicht om voor het einde van het jaar te stemmen over de voorstellen waar het comité mee komt.

    • Hans Klis