Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Akkoord bereikt over schuldencrisis in VS

U.S. President Barack Obama departs after delivering remarks on the debt ceiling crisis in the briefing room at the White House in Washington, July 31, 2011. REUTERS/Jonathan Ernst (UNITED STATES - Tags: POLITICS)
U.S. President Barack Obama departs after delivering remarks on the debt ceiling crisis in the briefing room at the White House in Washington, July 31, 2011. REUTERS/Jonathan Ernst (UNITED STATES - Tags: POLITICS) President Obama vertrekt na een verklaring te hebben afgegeven in de perskamer van het Witte Huis. Foto Reuters / Jonathan Ernst

In de Verenigde Staten is op de valreep een akkoord bereikt over de schuldencrisis. Dat heeft president Obama vannacht bekendgemaakt op een persconferentie op het Witte Huis.

Volgens Obama was het akkoord niet helemaal wat hij in gedachten had, maar was het noodzakelijk om het dreigende faillissement af te wenden. Het compromisvoorstel omvat louter bezuinigingen en geen extra belastinginkomsten, waar Obama juist telkens op hamerde.

“Is dit het akkoord waaraan ik de voorkeur zou hebben gegeven? Nee (…) Maar dit compromis doet een serieuze aanbetaling voor de vermindering van het begrotingstekort die we nodig hebben en geeft elke partij een stimulans om een evenwichtig plan op te stellen.” - president Obama

Gefaseerde bezuinigingen en verhoging schuldenplafond

In de eerste fase van het plan wordt 917 miljard dollar bezuinigd en wordt het schuldenplafond verhoogd met 900 miljard dollar. Gezien morgen de deadline voor het schuldenlimiet is bereikt, krijgt Obama de onmiddellijke bevoegdheid om het maximumbedrag van 14,3 biljoen dollar (10.000 miljard euro) te verhogen met 400 miljard dollar. Daardoor kan de staatskas het uitzingen tot en met september, aldus het document van het Witte Huis. Over de overige 500 miljard dollar uitbreiding van het schuldenplafond stemt het Congres.

In de tweede fase zal een partijoverschrijdend comité van het Congres zich op een langetermijnoplossing beraden. Het is de bedoeling dat het comité gaat zoeken naar 1,5 biljoen dollar aan bezuinigingen. Het Congres is verplicht om voor het einde van het jaar te stemmen over de voorstellen waar het comité mee komt. Daarnaast is er een provisie in het voorstel opgenomen dat de leenlimiet ook wordt verhoogd als het comité geen akkoord bereikt, of als er minder wordt bezuinigd dan vereist. In dat geval treden automatische bezuinigingen in werking.

Naar verwachting stemt het Congres op zijn vroegst vandaag over het voorstel.

Voorstel is middenweg tussen eerdere, rivaliserende plannen

NRC’s VS-redacteur Ykje Vriesinga in reactie op het akkoord:

Het voorstel is een middenweg tussen eerdere, rivaliserende plannen van Democraten en Republikeinen. Alhoewel het compromisplan wordt gesteund door de leiders van beide partijen, zal een aantal Congresleden van beide partijen waarschijnlijk tegenstemmen. Sommige Republikeinen die zich affiliëren met de conservatieve Tea Party wil niet dat het schuldenplafond überhaupt verhoogd wordt. Progressieve Democraten hebben moeite met de omvang van de bezuinigingen waarmee Obama heeft ingestemd.”


Wat leveren beide partijen in?

“De Republikeinen hadden gewild dat het schuldenplafond alleen voor een tweede keer omhoog mocht als het comité de bezuinigingsdoelstelling had gehaald. Ook sneuvelde de Republikeinse voorwaarde dat het Amerikaanse begrotingstekort moet worden begrensd in de grondwet. Obama heeft er telkens op gehamerd dat de overheidsfinanciën alleen structureel kunnen verbeteren als meerdere belastingaftrekposten voor de rijken worden geschrapt. Maar met nog maar een dag voor de deadline, heeft hij geen keus. Gisteren zei Obama dat hij de Congresleden de komende maanden wil overtuigen van de noodzaak van een ‘evenwichtige’ aanpak, waarbij alsnog de aftrekposten voor de rijkste Amerikanen komen te vervallen.” - Ykje Vriesinga, NRC