25 doden op Libische boot naar Lampedusa

De Italiaanse kustwacht heeft vanochtend de lichamen van 25 dode migranten aangetroffen op een schip dat op weg was naar het eiland Lampedusa. De autoriteiten gaan er voorlopig van uit dat de slachtoffers, 24 mannen en een vrouw, om het leven zijn gekomen door verstikking in de machinekamer van de boot.

Op hetzelfde vaartuig bevonden zich 271 levende personen, onder wie 36 vrouwen en 21 kinderen. Zij zijn in Italië opgevangen. Waarschijnlijk probeerden de slachtoffers de machinekamer via een smalle trap te verlaten, maar bestond voor hen onvoldoende ruimte op het dek van het overladen schip. De boot zou drie dagen geleden zijn vertrokken uit Libië. Vermoedelijk zijn de slachtoffers afkomstig uit zuidelijk Afrika.

Sinds het uitbreken van de gewelddadige opstand in Libië in februari maakten meer dan 11.000 mensen de oversteek naar Europa. Dikwijls gaat het om niet-Libische gastarbeiders die het geweld ontvluchten of een betere economische toekomst zoeken. Enkele akkoorden tussen de EU en de Libische leider Gaddafi, gericht op het indammen van migratie, zijn sinds het begin van het conflict buiten werking. Volgens de Italiaanse katholieke organisatie Sant’Egidio zijn dit jaar minstens 1.820 migranten omgekomen op de Middellandse Zee. (AP, AFP)