‘Voorlopig akkoord bereikt over schuldencrisis VS’

The Ohio Clock is seen in this July 30, 2011 photo inside the US Capitol in Washington, DC. House Speaker John Boehner's plan to raise the nation's debt ceiling and slash government spending narrowly passed his chamber on Friday and then was blocked by Senate Democrats. With time running out before the August 2 deadline to reach an agreement on the debt ceiling Congress will not convene until 12:00PM EST (1600GMT) to seek a deal that would avoid a potential federal default next week. AFP PHOTO/ Karen BLEIER De Ohio klok, de 'klok van de Senaat', tikt door in het Capitool in Washington. Foto AFP / Karen Bleier

Nieuwe gesprekken tussen de Republikeinse en Democratische leiders in het Congres stemmen tot voorzichtig optimisme. Verschillende media spreken van een voorlopig akkoord, dat een faillissement van de Amerikaanse overheid op de valreep moet voorkomen.

Na een spannende dag gisteren in het Congres, stelde senator Harry Reid, de Democratische meerderheidsleider, de geplande stemming uit tot vandaag. Hij wilde de nieuwe onderhandelingen de tijd gunnen, zodat de partijen komen tot een akkoord waarin het schuldenplafond wordt verhoogd in ruil voor 2,8 biljoen dollar aan bezuinigingen. Daarnaast is het plan opgevat om een nieuwe Congrescommissie in het leven te roepen die zich moet gaan inzetten voor een lange termijnoplossing voor het schuldenplafond.