Tientallen motorclubleden in Amsterdam opgepakt

De Amsterdamse politie heeft gisteravond 43 leden van de Molukse motorclub Satudarah opgepakt. De mannen waren volgens de NOS van plan om een ruzie met de Hells Angels uit te vechten.

Toen de politie hen controleerde in een café aan de Scheldestraat, liep het uit op een ruzie, zo meldt persbureau Novum. Er zou met glas zijn gegooid en ook probeerden mannen te vluchten. De ME zette de straat af. Uiteindelijk zijn de leden aangehouden. Op Twitter zijn beelden geplaatst van de mannen die onder bewaking van de ME in een bus van openbaar vervoerder GVB worden afgevoerd (zie hieronder).

De politie vreest al langer voor een confrontatie tussen de Hells Angels en Satudarah. In het AD zegt chef informatie van de Nationale Recherche Joost van Slobbe dat de balans tussen de twee clubs verstoord is. In het buitenland leidden ruzies tussen motorclubs in het verleden tot bloedige confrontaties, zoals de strijd tussen de Hells Angels en de Bandidos in Scandinavië in de jaren negentig.

Satudarah zou uit een overlegorgaan voor motorclubs zijn gestapt en overwegen zich aan te sluiten bij de Bandidos, de grootste rivaal van de Hells Angels. De Hells Angels zouden ondertussen flink aan het uitbreiden zijn. De laatste maanden zijn al verschillende motorevenementen afgelast uit vrees voor een confrontatie tussen rivaliserende motorclubs.

De president van de invloedrijke Amsterdamse tak Daniël Uneputty is zelf Molukker en zei in het AD vrienden te hebben bij Satudarah. Hij noemde de naderende bendeoorlog onzin. Volgens hem gaat het om paniekzaaierij van politie en justitie.