Syrische tanks bestormen stad Hama: 45 doden

Syrians carry national flags and a picture of Syrian President Bashar Assad as they protest in his support at the Umayyad Square in downtown Damascus, Syria, Sunday, July 17, 2011. The rally is held to mark the 11th anniversary of Assad's swearing-in ceremony and to voice allegiance and loyalty to their leader whose country has been plagued by four months of protests. (AP Photo/ Bassem Tellawi)
Syrians carry national flags and a picture of Syrian President Bashar Assad as they protest in his support at the Umayyad Square in downtown Damascus, Syria, Sunday, July 17, 2011. The rally is held to mark the 11th anniversary of Assad's swearing-in ceremony and to voice allegiance and loyalty to their leader whose country has been plagued by four months of protests. (AP Photo/ Bassem Tellawi) De Syrische vlag met de beeltenis van president Bashar al-Assad tijdens een protestbijeenkomst twee weken geleden. Foto AP / Bassem Tellawi

Syrische troepen hebben ten minste 45 burgers gedood nadat tanks de stad Hama bestormden, dat meldt AFP. Tientallen mensen raakten gewond. Het dodental blijft stijgen.

De aanval begon vanochtend vroeg om pro-democratische demonstraties te onderdrukken, zo meldden bewoners. Granaten van tanks vielen met een regelmaat van vier per minuut in en rond het noorden van Hama, vertelden zij. De belangrijkste wijken werden afgesneden van elektriciteit en water - een tactiek die bij de bestorming van een groot aantal steden door het leger wordt toegepast om protesten neer te slaan.

Eén van de bewoners, een dokter, zei dat er 51 gewonde burgers alleen al in het Badr ziekenhuis liggen, waar een tekort aan bloed is voor transfusies. Hij zei dat het andere belangrijkste ziekenhuis, al-Horani, werd omsingeld door tanks.

“De tanks vallen aan vanuit vier richtingen. Ze schieten willekeurig met hun zware mitrailleurs en rijden geïmproviseerde wegblokkades opgezet door bewoners omver”, aldus de dokter via de telefoon tegen persbureau Reuters, met het geluid van mitrailleurvuur ​​op de achtergrond.

Een andere inwoner:

“Het aantal slachtoffers ligt hoger. Er zijn lichamen die nog in de straten liggen.”

Hij voegde eraan toe dat er sluipschutters op de daken van de elektriciteitsmaatschappij en de belangrijkste gevangenis zijn geklommen.

In Hama zijn de afgelopen weken grote demonstraties gehouden tegen het regime van president Assad.

Beelden die uit de stad zouden moeten komen laten rookpluimen zien: