Syrisch leger richt ‘slachtpartij’ aan in Hama

EDITOR'S NOTE: REUTERS CANNOT INDEPENDENTLY VERIFY CONTENT OF THE VIDEO FROM WHICH THIS STILL IMAGE WAS TAKEN. A man on a stretcher is carried to Al Badra Hospital in Hama in this still image taken from video July 31, 2011. Syrian army tanks firing shells and machineguns stormed the city of Hama on Sunday, killing at least 45 civilians in a move to crush demonstrations against President Bashar al-Assad's rule, residents and activists said. REUTERS/YouTube via Reuters TV (SYRIA - Tags: CIVIL UNREST POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
EDITOR'S NOTE: REUTERS CANNOT INDEPENDENTLY VERIFY CONTENT OF THE VIDEO FROM WHICH THIS STILL IMAGE WAS TAKEN. A man on a stretcher is carried to Al Badra Hospital in Hama in this still image taken from video July 31, 2011. Syrian army tanks firing shells and machineguns stormed the city of Hama on Sunday, killing at least 45 civilians in a move to crush demonstrations against President Bashar al-Assad's rule, residents and activists said. REUTERS/YouTube via Reuters TV (SYRIA - Tags: CIVIL UNREST POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS Videostill van een man die wordt weggedragen naar het Al Badra ziekenhuis in Hama. Persbureau Reuters heeft de inhoud van de video niet onafhankelijk kunnen verifiëren.

Syrische troepen die vanochtend de stad Hama, ongeveer 210 kilometer ten noorden van Damascus, bestormden, richten daar een bloedbad aan. Tot nu toe zijn zeker 62 doden gevallen, zo meldt persbureau AP. Maar het dodental blijft stijgen.

Update 15.27: Volgens de Amerikaanse diplomaat J.J. Harder van de ambassade in Damascus voeren de Syrische autoriteiten in Hama “oorlog tegen de bevolking”, meldt persbureau Reuters. Hij noemt de gewelddadige acties van het Syrische leger om de controle te behouden in de stad “wanhopig”.

Een spervuur aan granaten en voortdurende beschietingen hebben een spoor van lichamen achter gelaten in de straten, zo meldden activisten en bewoners.

Bewoners van de stad gooiden met brandbommen en stenen naar de tanks die vanochtend de stad introkken. Ondertussen schreeuwden ze ‘Allah is groot’. De ziekenhuizen worden overstroomd met gewonden en mensen wordt gevraagd bloed te doneren.

Een inwoner:

“Het is een slachtpartij, ze willen Hama breken voor de ramadan.”

Morgen begint de ramadan, de heilige vastenmaand. Activisten vermoeden dat gedurende de ramadan de demonstraties escaleren. Tijdens de ramadan komen moslims ‘s nachts naar moskeeën voor gebed. Dit zou kunnen leiden tot zware protesten en volgens mensenrechtenactivisten doet de Syrische regering er alles aan om dit te voorkomen.

Dit zouden beelden van vandaag in Hama moeten zijn:

Geweld in andere delen Syrië

Ook elders in Syrië viel het leger steden aan. In de wijk Al-Joura in de oostelijke stad Deir el-Zour schoten militairen met machinegeweren. Zeven mensen kwamen om het leven. In Al-Harik, in de zuidelijke provincie Daraa, schoten veiligheidstroepen vier mensen dood. Bewoners waren de straat opgegaan om brood te kopen. Volgens een inwoner zijn meer dan veertig mensen gewond geraakt. Nog eens 170 mensen werden opgepakt.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague noemde de aanvallen op burgers ‘des te schokkender’ nu de ramadan voor de deur staat. Volgens Hague lijken de aanvallen een ‘gecoördineerde poging te zijn om Syriërs weg te houden’ van demonstraties:

“President Bashar heeft het verkeerd als hij denkt dat onderdrukking en militaire macht een eind maakt aan de crisis in het land. Hij moet zijn aanval op zijn eigen volk direct stopzetten.”

Sinds het begin van de opstand tegen het regime van president Assad zijn er al zestienhonderd burgers om het leven gekomen. De meesten verloren het leven nadat het leger het vuur had geopend op betogers.