Senaat verwerpt wetsvoorstel Democraten voor verhoging schuldenplafond

Caption: The Washington Monument is seen behind White House on July 31, 2011 in Washington, DC. US President Barack Obama and top lawmakers raced against the clock Sunday in hopes of hammering out a deal that would avert a disastrous US debt default and a downgrade in its credit rating. Obama, his Democratic allies, and his Republican foes have been hunting for a breakthrough deal that would ensure the world's richest nation will have cash to pay its bills past a midnight Tuesday (0400 GMT Wednesday) deadline. AFP Photo/Jewel Samad Het Witte Huis waarin president Barack Obama tegen de klok vecht om een compromis te bereiken over het schuldenplafond . Foto AFP / Jewel Samad

De Amerikaanse Senaat heeft tegen een voorstel van de Democraten gestemd om de impasse rond de verhoging van het schuldenplafond te doorbreken.

Het voorstel van de leider van de Democraten in de Senaat, Harry Reid, werd vanavond verworpen in de Senaat met vijftig stemmen tegen en 49 voor. Reid had 60 stemmen nodig om ontwerpbeleid te introduceren dat een compromis tussen de twee politieke kampen sneller zou kunnen doorvoeren. Mogelijk komen onderdelen van dit wetsvoorstel terug in de definitieve stemming om het schuldenplafond te verhogen.

Deze zogenoemde ‘test vote’ staat los van de gesprekken die op dit moment gevoerd worden tussen het Witte Huis en de leden van het Congress. Zij onderhandelen op dit moment over een compromis dat zowel door het Huis van Afgevaardigden als de Senaat goedgekeurd moet worden. Volgens verschillende Amerikaanse media zou er al sprake zijn van een voorlopig akkoord.

De Amerikaanse overheid heeft nog tot 2 augustus totdat de staatskas leeg is. Eigenlijk moet voor die tijd een compromis bereikt worden tussen de Republikeinen en de Democraten over de verhoging van het schuldenplafond. Maar een stemming kan eventueel nog op woensdag plaatsvinden, meldt persbureau Reuters.

De president wil dat het Congres toestemming geeft om het schuldenplafond met ruim anderhalf biljoen euro te verhogen. Op die manier kan de overheid nog steeds geld lenen om uitkeringen en rente op bestaande schulden te betalen. Obama eist dat deze oprekking gepaard moet gaan met een langetermijnstrategie voor het verlagen van de staatsschuld. Anders doet zich binnen de kortste keren weer een schuldencrisis voor. Hier vindt u een korte uitleg van het Amerikaanse schuldenplafond.

    • Hans Klis