Rosenthal veroordeelt geweld Syrië - pleit voor strengere sancties

A man on a stretcher is carried to Al Badra Hospital in Hama in this still image taken from video July 31, 2011. Syrian army tanks firing shells and machineguns stormed the city of Hama on Sunday, killing at least 45 civilians in a move to crush demonstrations against President Bashar al-Assad's rule, residents and activists said. REUTERS/YouTube via Reuters TV (SYRIA - Tags: CIVIL UNREST POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
A man on a stretcher is carried to Al Badra Hospital in Hama in this still image taken from video July 31, 2011. Syrian army tanks firing shells and machineguns stormed the city of Hama on Sunday, killing at least 45 civilians in a move to crush demonstrations against President Bashar al-Assad's rule, residents and activists said. REUTERS/YouTube via Reuters TV (SYRIA - Tags: CIVIL UNREST POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS Videostill van een man die wordt weggedragen naar het Al Badra ziekenhuis in Hama. Persbureau Reuters heeft de inhoud van de video niet onafhankelijk kunnen verifiëren.

Minister van Buitenlandse zaken Uri Rosenthal pleit voor aanscherping van de sancties van de Europese Unie tegen Syrië. Daarnaast wil hij dat de VN-Veiligheidsraad snel een veroordelende resolutie aanneemt.

Zijn ministerie laat vanavond weten dat Rosenthal “met afschuw” heeft “kennisgenomen” van het militaire geweld in de Syrische stad Hama. Daar viel het leger met tanks de stad binnen om de protesten tegen het regime van president Bashar al-Assad te onderdrukken.

Dit zouden beelden zijn uit Hama:
http://youtu.be/R7HPVZCfH3Y

Ook de Amerikaanse president Barack Obama liet vanavond weten ontzet te zijn door het geweld in Syrië. Hij wil in internationaal verband proberen president Assad verder te isoleren en het Syrische volk te ondersteunen.

Ruim honderd doden in heel Syrië

Volgens mensenrechtenorganisaties in het land zouden daarbij ruim honderd mensen gedood zijn. Ook in andere steden vielen doden en gewonden door overheidsgeweld. Sinds het begin van de opstand tegen het regime van president Assad zijn er al zestienhonderd burgers om het leven gekomen.

Rosenthal noemt het gebruik van geweld tegen vreedzame demonstranten niet te rechtvaardigen en onacceptabel. Volgens de minister verliest Assad met de dag aan legitimiteit. Een buitenlandse interventie is op dit moment evenwel niet aan de orde. Rosenthal verwelkomt het streven van de Syrische oppositie in Algiers om tot een vreedzame oplossing te komen, meldt persbureau Novum.

Op 18 juli pleitte Nederland op een Europese top in Brussel ook al voor het instellen van aanvullende sancties tegen Syrië. Daar liet staatssecretaris Ben Knapen weten dat Nederland en de Europese gemeenschap achter het Syrische volk staat:

“President Assad heeft de keuze: hij moet nu direct stoppen met zijn beleid van repressie en democratische hervormingen doorvoeren, of hij stapt op. Nederland en de internationale gemeenschap staan achter het Syrische volk. Langer wachten is niet in het voordeel van Assad.”

Omdat er nauwelijks journalisten in Syrie zijn, is berichtgeving vanuit het land lastig te vergaren en te controleren.

Lees hier meer over Syrië.

Bekijk hieronder een interactieve kaart over de onrust in de Arabische wereld en het Midden Oosten:
Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld