Rivaliserende rebellen botsen in Libië: 4 doden

Rebellentroepen hebben na vijf uur van gevechten een inval gedaan bij een rivaliserende rebellengroep. Dat zegt Mahmoud Shamam, minister van Informatie in de Nationale Overgangsraad.

Volgens Shamam zijn bij de gevechten vier rebellen omgekomen en zes gewonden gevallen. De belangrijkste rebellenbeweging heeft nu de controle over de basis van de al-Nidaa Brigade, aan de westelijke rand van Benghazi, het opstandelingenbolwerk in het oosten van Libië.

De gevechten volgen op de moord van de militaire rebellenleider Abdel Fattah Younes afgelopen donderdag. Younes werd vermoedelijk gedood door zijn eigen medestanders, zo verklaarde een minister in de Nationale Overgangsraad een dag na de moord. Het dodelijke geweld wat sindsdien op gang is gekomen wijst op scherpe verdeeldheid binnen de rebellenbeweging, bijna zes maanden na het begin van de opstand tegen het regime van Moammar Gaddafi.

Volgens NRC’s Midden-Oostendeskundige Carolien Roelants heeft de dood van Younes de sluimerende verdeeldheid binnen de Libische rebellenbeweging naar buiten gebracht:

“Meer dan dertig landen hebben de afgelopen weken de rebellenraad juist erkend als wettige regering van Libië. Frankrijk en Groot-Brittannië hebben als vervolg daarop ook de ambassade aan de rebellen overgedragen. De vraag is onder de omstandigheden of de rebellen inderdaad in staat zijn te regeren.”

Younes was minister van Binnenlandse Zaken in de regering van Gaddafi voordat hij overliep naar de kant van de rebellen.