‘Prominente oppositieleider gearresteerd in onrustig Damascus’ - dodental Hama stijgt

An image grab from a video uploaded on YouTube shows a Syrian army tank driving past burning tires in the city of Hama on July 31, 2011, where according to human rights activists more than 90 people were killed as the Syrian military launched an attack on the flashpoint city on the eve of the Muslim holy month of Ramadan. AFP PHOTO/YOU TUBE
An image grab from a video uploaded on YouTube shows a Syrian army tank driving past burning tires in the city of Hama on July 31, 2011, where according to human rights activists more than 90 people were killed as the Syrian military launched an attack on the flashpoint city on the eve of the Muslim holy month of Ramadan. AFP PHOTO/YOU TUBE Een tank rijdt door de straten van de Syrische stad Hama. Foto AFP / YouTube

Syrische troepen hebben de prominente oppositieleider Sheikh Nawaf al-Bashir gearresteerd. Bashir is als hoofd van de Baqqara-stam in de provincie Deir al-Zor een leidend figuur in de opstand tegen president Bashar al-Assad.

Dat melden bronnen binnen de oppositie aan persbureau Reuters. Agenten van de geheime politie zouden Bashir, die de leiding heeft over zo’n 1.2 miljoen stamleden, gisteravond gevangen genomen hebben in hoofdstad Damascus. Enkele uren voor zijn arrestatie liet het stamhoofd weten op te roepen tot geweldloos verzet tegen de regeringstroepen die in de stad de opstand tegen het regime gewelddadig proberen te onderdrukken.

Volgens Midden Oosten-deskundige Carolien Roelants van NRC Handelsblad zal de arrestatie van Bashir waarschijnlijk weinig veranderen aan het verzet tegen en de stabiliteit van het Syrische regime.

‘Vandaag de bloedigste dag in Syrië sinds maart’

Volgens inwoners van Damascus zouden bij een aanval van Syrische regeringstroepen vandaag zeker 42 gewonden gevallen zijn. Tijdens een demonstratie brachten veiligheidstroepen drie spijkerbommen tot ontploffing.

In de stad Hama zouden volgens Abdel Karim Rihaoui, voorzitter van de Syrische mensenrechtenraad, zeker honderd doden gevallen zijn tijdens een groot offensief van het Syrische leger. Rami Abdel Rahman, hoofd van de Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (OSDH), zijn vandaag in het hele land al 136 doden gemeld. Activisten noemen het de “bloedigste dag” sinds het begin van de demonstraties in maart, meldt persbureau AFP.

De Syrische autoriteiten het verzet van de demonstranten te beëindigen door naast geweld te gebruiken ook massaal preventieve arrestaties uit te voeren. Nu de ramadan bijna begint, bestaat de angst bij het regime dat de omvang van de protesten alleen maar toe zal nemen. Gisteren schreef Roelants daarover in NRC Handelsblad:

“Voor Arabische demonstranten die hun tirannen ten val willen brengen is de ramadan dus het juiste moment voor een extra inspanning. De protesten zijn de afgelopen maanden in de nieuwsbulletins wat naar beneden gezakt, maar in de Arabische werkelijkheid gaan ze elke vrijdag na het middaggebed onverminderd door. „En tijdens de ramadan wordt elke dag als een vrijdag”, zei een 26-jarige Syrische rechtenstudent tegen het persbureau Reuters. „Het gaat worden als dertig vrijdagen, de een na de ander.” Maar met des te meer vuur, na een dag van vasten en gebed.”

De demonstraties tegen de Syrische president Bashar al-Assad houden inmiddels al ruim achttien weken aan. Volgens opstandelingen zijn sinds maart meer dan zestienhonderd burgerdoden gevallen. Concrete gegevens ontbreken, omdat journalisten nauwelijks tot geen toegang hebben tot het land.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld