Palestijnse Autoriteit gaat lonen uitbetalen uit angst voor stakingen

De Palestijnse autoriteit (PA) gaat de salarissen van ambtenaren in augustus volledig uitbetalen. Begin deze maand werd bekend dat de PA deze maand de ambtenarensalarissen maar voor de helft kon uitbetalen. Vakbonden dreigden daarop met stakingen.

De PA worstelt al maanden met financiële problemen. Sinds 1 mei houdt het Israëlische ministerie van Financiën de overdracht van ruim zestig miljoen euro aan belastinggeld aan de (PA) op de Westoever tegen. Het geld wordt niet overgemaakt vanwege het akkoord dat Fatah onlangs met de militante Hamasbeweging sloot. Het akkoord tussen Fatah en Hamas voorziet in de vorming van een interim-regering van nationale eenheid die een datum voor het houden van Palestijnse presidents- en parlementsverkiezingen moet vaststellen.

Premier Salam Fayyad waarschuwt dat nu de salarissen volledig uitbetaald worden er minder geld beschikbaar is voor andere uitgaven van zijn regering, meldt persbureau Reuters. Hij wijt de financiële situatie op de Westoever aan de internationale donoren die tot dusverre slechts een derde van het bedrag dat ze hebben toegezegd aan zijn regering hebben overgemaakt. De PA zou dit jaar op een kleine 670 miljoen euro kunnen rekenen, maar heeft pas zo’n 230 miljoen euro binnengekregen.

In mei tekenden de Palestijnen nog een overeenkomst met Frankrijk, waarmee het tien miljoen euro zou krijgen, bestemd voor de salarissen van Palestijnse ambtenaren.

Dit bericht wordt aangevuld.