MRSA-bacterie nu ook ontdekt in Twents ziekenhuis

De resistente ziekenhuisbacterie MRSA. Foto NRC

Twee chirurgische verpleegafdelingen van het Medisch Spectrum Twente in Enschede nemen geen patiënten meer op vanwege de vaststelling van de MRSA-bacterie.

Alle noodzakelijke maatregelen zijn inmiddels getroffen om te voorkomen dat de resistente bacterie zich verder verspreid, laat het ziekenhuis weten. De hygiënevoorschriften zijn aangescherpt, geheel conform het MRSA-protocol is van het ziekenhuis, meldt persbureau Novum.

Maandag werd de resistente bacterie ook al ontdekt bij een patiënt van het St. Jans Gasthuis in Weert. Daarop kondigde het ziekenhuis een opnamestop af voor de intensive care.

De MRSA-bacterie komt in Nederland weinig voor. De bacterie kan zich volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) goed ontwikkelen op plaatsen waar veel antibiotica worden gebruikt, zoals in ziekenhuizen en verpleeghuizen. In principe is de MRSA-bacterie niet gevaarlijk, maar bij verzwakte patiënten kan het leiden tot de dood. De bacterie is namelijk lastig te bestrijden omdat het tegen de meeste antibiotica resistent is.